CURACAO TOERISTEN BUREAU

Afrikaanse diaspora centraal tijdens conferentie op Curaçao

140 jaar geleden werd de slavernij in de Nederlandse koloniën afgeschaft. Ter ere daarvan wordt van 28 juni tot en met 1 juli op Curaçao de Internationale Conferentie over de Nalatenschap van de Slavernij in het Caribische gebied georganiseerd. Het congres heeft de naam African Diaspora: the making of the Atlantic World meegekregen. Diverse gerenommeerde diasporaspecialisten nemen deel aan het congres evenals afgevaardigden van Nederlandse en buitenlandse ministeries.

De slavenhandel over de Atlantische Oceaan bracht 12 tot 15 miljoen Afrikanen naar Noord- en Zuid-Amerika van 1600 tot het midden van het jaar 1800. Het Afrikaanse, Amerikaanse en Europese continent kwamen samen in één wereld: de Atlantische wereld. Een wereld ontstaan uit het gegeven dat mensen van verschillende landen en culturen samen kwamen op hun regelmatige bootreizen over de Atlantische oceaan. Uit deze ontmoetingen heeft zich een nieuwe sociale wereld ontwikkeld met nieuwe handelspatronen en nieuwe sociale instituten. Het heeft een enorme impact op de geschiedenis en daarmee op de culturen van de continenten gehad.

Een scala aan onderwerpen dat hiermee te maken heeft wordt door bekende diasporaspecialisten behandeld, de meeste sprekers hebben populaire boeken over de Afrikaanse diaspora op hun naam staan. Michael Gomez van de New York University gaat in op Slavernij, Economie en Gender. Ras, religie, spiritualiteit en interculturaliteit staat centraal bij de voordracht van Sheila Walker van de Univerisity of Texas at Austin. Paul Lovejoy van de Canadese York University wijdt uit over Archieven, Immateriële Culturele Erfenis en Musea. En Hillary Beckles, van de University West-Indies Barbados bespreekt de Caribische slavernij: ontwikkeling, dialoog en herstel.

Het is de bedoeling op basis van behandelde thema's en discussies een onderzoekskader vast te stellen waarbinnen toekomstige research plaatsvindt naar de huidige invloed van de Afrikaanse diaspora op het Caribische gebied.

De locatie van het congres is het Curaçaose World Trade Center. Sponsors zijn het Nationale Archief, het Directoraat voor Onderwijs, Sport en Cultuur van de Nederlandse Antillen en de UNESCO. De organisatie verwacht honderd deelnemers.

Noot voor de redactie (