Gemeente 's-Hertogenbosch

12-06-2003

Tien architectuurwandelingen rondom de dag van de architectuur

Maak kennis met de architectuur in 's-Hertogenbosch Op zaterdag 28 juni , kort voor de dag van de architectuur op 1 juli, organiseren de gemeente
's-Hertogenbosch en het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) wandelingen die in het teken staan van de architectuur in 's-Hertogenbosch. U kunt dan onder deskundige begeleiding van 'architectuurgidsen' kennis maken met de verschillende vormen van architectuur die onze stad rijk is.

Deze architectuurwandelingen hebben verschillende doelen. Enerzijds dienen ze als aftrap van de ontwikkeling van een nieuw architectuurbeleid voor de gemeente. Ze leveren een eerste input van meningen en gevoelens over architectuur. De deelnemers wordt gevraagd naar hun mening over de architectonische kwaliteit van de gebouwde omgeving. Waar zien zij kansen? Waar zien zij gemiste kansen? Wat beschouwen zij als 'juweeltjes'? Na de zomer vinden er dan verschillende themadebatten plaats aan de hand van een discussienota. Anderzijds is het de bedoeling om de deelnemers bewust te maken van architectuur in de directe omgeving met behulp van opdrachten onderweg en is het de bedoeling om de deelnemers gebouwen te laten nomineren voor de 'Architectuurprijs van de stad 's-Hertogenbosch 2003'. Deze architectuurprijs wordt georganiseerd door het BAI, BNA, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, het Brabants Dagblad en de gemeente. Deelnemers worden uitgenodigd om gebouwen aan te dragen waarvan zij vinden dat die de prijs verdienen (gebouwen buiten beschermd stads- en dorpsgezicht en gebouwen van na 1980). Dat kan overigens nog tot 1 september 2003. Naast de publieksprijs wordt ook een vakjuryprijs uitgereikt.

Er vinden in totaal tien architectuurwandelingen plaats, in tien verschillende delen van de gemeente:

1. De Binnenstad, inclusief 't Zand;

2. Zuid;

3. Graafsewijk, Aawijk en Hintham;

4. Rosmalen;

5. Noord (ten zuiden van de A59);

6. Maaspoort (ten noorden van de A59);

7. West, inclusief het Paleiskwartier;

8. Engelen, inclusief Haverleij;

9. Empel;

10. De Muntel en de Vliert.

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd in de architectuur van 's-Hertogenbosch en wilt u graag deelnemen aan één van de architectuurwandelingen, dan kunt u zich op verschillende manieren aanmelden. U kunt zich aanmelden bij het BAI per e-mail: bai@home.nl en per fax: (073) 6428169. Of u kunt een briefje sturen naar de gemeente: gemeente 's-Hertogenbosch, Stadsontwikkeling (SO/SBO), antwoordnummer 3, 5200 WB 's-Hertogenbosch (geen postzegel nodig).
Wilt u zo vriendelijk zijn om duidelijk aan te geven naar welke architectuurwandeling uw voorkeur uitgaat (voorkeur 1 en voorkeur 2) en wilt u uw naam, adres, woonplaats en eventueel e-mailadres vermelden. Als u zich heeft aangemeld, ontvangt u een bevestiging van uw deelname en krijgt u informatie over de locatie waar de wandeling begint. De starttijd is 10.30 uur en de wandeling duurt ongeveer twee uur. De wandeling wordt vooraf gegaan door een korte presentatie. U kunt zich aanmelden tot en met vrijdag 20 juni aanstaande. Als u vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met mevrouw E. Brugman van het BAI, tel. (073) 642 81 78 of met de heer W. Voeten van de gemeente 's-Hertogenbosch, tel. (073) 615 53 93.