Gemeente Ambt Montfort


Bouwen

Informatie oppompen van grondwater ten behoeve van afgifte bouwvergunning

Doordat het grondwater in Noord- en Midden Limburg overal verontreinigd is met van nature in de bodem aanwezige zware metalen bestaan er sinds 1990 beleidslijnen hoe hiermee omgegaan moet worden bij het verlenen van bouwvergunningen.

Het nieuwe beleid komt er kortweg op neer dat de kans op direct contact met het verontreinigde grondwater gering is wanneer het grondwater zich op een diepte van 1 meter of meer beneden het maaiveld bevindt. Wanneer u dit grondwater oppompt en hiermee uw tuin besproeit kunnen deze metalen in de planten en/of groenten worden opgenomen. Dit kan enerzijds schadelijk zijn voor de plant (bijv. door veel zink groeit de plant slecht), anderzijds ook voor de mens door indirect contact (bijv. cadmium in groenten wordt opgeslagen in de nieren en kan de werking hiervan negatief beïnvloeden).

De verontreiniging met deze van nature aanwezige zware metalen wordt veroorzaakt door de verzuring. In normale bodem zitten deze metalen gebonden aan de gronddeeltjes. Door de verzuring als gevolg van de zure regen kunnen de metalen echter loslaten van de gronddeeltjes en uitspoelen tot in het grondwater. Dit proces vindt met name plaats op zandgronden zowel in binnen als buitenland. Op deze wijze verontreinigd grondwater blijkt dan ook in Limburg, met name op de Noord- en Midden-Limburgse zandgronden, voor te komen. Het betreft metalen zoals nikkel, zink, koper, cadmium, arseen en aluminium.

Het nemen van grondwatermonsters, met als doel om het grondwater toch te gebruiken als het schoon is, is niet zinvol. Gebleken is dat vandaag schoon grondwater, de volgende week sterke verontreiniging laat zien en omgekeerd. De verontreiniging blijkt overal in Noord- en Midden-Limburg voor te komen. Er zijn geen gebieden aan te geven die als volledig schoon kunnen worden beschouwd.

Hoewel de gemeente het niet verbiedt adviseren wij u dringend geen grondwater op te pompen. Tevens willen we er op wijzen dat het niet de bedoeling is als alternatief en onbeperkt, kostbaar leidingwater te gebruiken voor het besproeien van tuin en gazon.

Wij hopen dat u allen hierin uw verantwoordelijkheid wilt nemen.

24-5-2003 08:00