Politie Rotterdam-Rijnmond



Uitgave zaterdag 28 juni 2003

* IN MEI WEER MEER VERDACHTEN VAN MISDRIJVEN EN VOOR KANTONZAKEN

NAAR HET OPENBAAR MINISTERIE
Ook in de maand mei 2003 bracht de gerichte aanpak door de politie Rotterdam-Rijnmond van de speerpunten geweld, drugsoverlast en jeugd weer meer verdachten van misdrijven ter vervolging naar het Openbaar Ministerie.
Het aantal steeg van 1739 in mei 2002 naar 1990 in mei van dit jaar (rechtbankzaken). Een nog grotere stijging laat het aantal kantonzaken zien, dat door de politie ter afdoening naar het OM werd gestuurd. Waren dat er vorig jaar mei 1166, in mei dit jaar bedroeg dit aantal 2218.
Het aantal aangiften is gestegen. Met name het aantal aangiften van geweld nam toe van 1002 in mei 2002 naar 1140 in dezelfde periode van dit jaar. De stijging wordt vooral veroorzaakt door aangiften van 'eenvoudige mishandeling' en 'verbale bedreiging'. Het aantal aangiften van straatroof steeg voor het eerst dit jaar licht. In mei 2002 bedroeg het aantal aangiften 285, in mei van dit jaar 312. In vergelijking tot de eerste vijf maanden van 2002 nam het aantal aangiften in dezelfde periode van 2003 nog steeds af: van 1658 naar 1526.
Behoorlijk is de stijging van het aantal verdachten van een geweldsmisdrijf dat in mei naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd: van 430 in mei 2002 naar 617 in mei 2003. Dit geldt ook voor het aantal verdachten van overlast en/of drugsgerelateerde delicten. In mei 2002 bedroeg dit aantal 587, in mei 2003 maar liefst 1152.
Het aantal jeugdige verdachten dat zich voor de gepleegde misdrijven moet verantwoorden is in mei 2003 (277) flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2002 (190). Het aantal jeugdkantonzaken steeg van 53 in mei 2002 naar 103 in mei 2003.


* ACTIE OVERLASTGEVEND DRUGSDEALPAND
Politiepersoneel van het district Zuid hield vrijdagavond een actie op een overlastgevend drugsdealpand in de Dordtselaan. In de woning werden 12 personen aangehouden, waaronder de 36-jarige dealer, en overgebracht naar het politiebureau. Diverse hoeveelheden verdovende middelen en een vuurwapen werden aangetroffen en in beslaggenomen.
Tevens werd ter bestrijding van overlast in de Millinxbuurt een actie gehouden door politiemensen. In totaal werden 20 processen-verbaal opgemaakt voor onder meer het openbaar nuttigen van alcoholische drank en het gebruik van verdovende middelen.


* INBREKER AANGEHOUDEN; VUURWAPEN IN BESLAGGENOMEN

SCHIEDAM - Politiepersoneel van het district Schiedam hield vrijdagmorgen in de Henri Polakstraat een 19-jarige man uit Schiedam aan. Hij had kort daarvoor ingebroken in een woning in de M.C.M de Grootstraat.
Surveillerende politiemensen zagen de verdachte samen met een man tussen diverse woningen lopen, met in hun handen een aantal damestassen. Tevens hield de 19-jarige man een vuurwapen in zijn hand. Hierop werd de verdachte aangehouden. De andere man zag kans te ontkomen en rende weg in de richting van de Burgemeester Haarenlaan. Het vuurwapen alsmede de tassen werden in beslaggenomen. De inbreker werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.


Vrijdagmiddag omstreeks kwart voor één vond op de noordbaan van de Rijksweg A15 een aanrijding tussen twee personenauto's plaats. Hierbij raakte een 57-jarige vrouw uit Rotterdam gewond. Een 19-jarige automobilist uit Papendrecht wilde van rijbaan wisselen, maar zag hierbij de auto die werd bestuurd door de 57-jarige vrouw over het hoofd. Door de aanrijding sloeg de auto van de vrouw over de kop en kwam vervolgens tot stilstand tegen de vangrail. Het slachtoffer werd door GGD-personeel vervoerd naar


* ALCOHOLCONTROLE
RHOON - Politiepersoneel van het district Zuid hield in samenwerking met de KLPD vrijdagmiddag en -avond op de Groene Kruisweg een alcoholcontrole. Tussen twee en negen uur moesten 914 automobilisten een blaastest afleggen, waarvan vier automobilisten met een slok teveel op achter het stuur zaten.

Personeel van de Verkeerspolitie hield vrijdagavond op de Stadionweg en het Cor van Kieboomplein snelheidscontroles. Tussen kwart over zes en half tien gingen op de Stadionweg 89 van de in totaal 2590 passerende automobilisten op de bon. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 km/uur in plaats van '50'. Op het Cor van Kieboomplein hielden tussen kwart over zes en half tien 48 van de in totaal 2125 passerende autobestuurders zich niet aan de 50-limiet. Hoogste score bedroeg 100 km/uur.