Ingezonden persbericht


Persbericht

Woerden, 22 juni 2003

Informatieochtend heeft de inwoners veel interessant nieuws over windmolens te bieden

Inwonersbelangen organiseert zaterdag a.s. in het H2O gebouw te Harmelen een informatieochtend over de provinciale plannen tot plaatsing van windmolens langs de A12, nabij woonwijken. De lokale inwonerspartij wil graag een impressie krijgen hoe groot het draagvlak voor die windmolens zal zijn en of zij zich daar ten behoeve van de inwoners politiek gezien positief of afwijzend tegenover moeten opstellen.

De vraag voor veel inwoners zal zijn: 'moeten wij uit milieuoogpunt met plaatsing van windmolens blij zijn of hebben die zoveel invloed op onze leefomgeving dat wij daartegen moeten protesteren?'. Te verwachten is dat aan het eind van de ochtend de inwoners zoveel informatie hebben gekregen, dat zij voor zichzelf kunnen uitmaken hoe zij op de plannen voor plaatsing van windmolens in hun woonomgeving moeten reageren.

De ochtend krijgt bijzonder gewicht door de bijdrage vanuit Rijksuniversiteit te Groningen. Frits van den Berg (hoofd Natuurkundewinkel RuG), die voor bewoners van de buurtschap Lethe in de gemeente Bellingwedde (Oost-Groningen) een weten-schappelijk onderzoek heeft gehouden naar de mate van geluidsoverlast van een windmolenpark net over de grens met Duitsland. De nadruk zal zaterdag liggen op rea-listische geluidsprognoses, want intussen is wel duidelijk hoe dat elders zou uitpakken Het Groningse onderzoek vormt daarvoor de basis en die ervaring toont aan dat geluids-overlast van windmolens van de orde van grootte zoals die ook bij de kernen Woerden en Harmelen zijn gepland, veel groter is dan overheden en energiemaatschappijen doen voorkomen.

Het feit dat daardoor de gestelde garantienormen ter discussie komen te staan, is misschien wel de reden waarom het onderzoek zo ter discussie wordt gesteld. Van den Berg zal uiteenzetten wat de mate van overlast is en de handschoen opnemen tegen iedereen die zijn onderzoek wil aanvechten.

Een andere gastspreker is afkomstig uit Wellingwedde, waar de inwoners machteloos door het windmolenpark werden overvallen, omdat dit op Duits grondgebied is gesitu-eerd. Dus mensen die het aan de lijve ondervinden Zij kunnen veel informatie geven hoe zij daarmee zijn omgegaan en wat voor ingrijpende consequenties het voor de overheden en de initiatiefnemers voor plaatsing van windmolens heeft. Aan de andere kant krijgen die initiatiefnemers - Eneco als energiemaatschappij en de particuliere groep agrariers - het woord.
1/2
vervolg persbericht: 'Inloopochtend belooft aan inwoners veel interessant nieuws over windmolens te bieden'

Al met al ziet het ernaar uit dat het een levendige en boeiende ochtend wordt, waarbij de belangstellenden wordt gevraagd eveneens hun gedachten over de materie in te brengen. Naast de bewonersverenigingen zijn ook inwoners van de wijken zelf van harte wel-kom. Omdat er veel nieuwe informatie onder de aandacht komt, is het voor bewoners van de Woerdense wijken eveneens bijzonder interessant naar de informatie/ discussie-ochtend te komen. Uiteindelijk gaat het om het wel-en-wee van de eigen leefomgeving. Aanvang 10.00 uur.

Nadere informatie: H.A. van Assem, telefoon 0348-44.2898 (na 18.00 uur)

Bezoek ook regelmatig onze website: www. inwonersbelangen@vertaalnet.nl


---- --