Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Home


Toon van Driel - De Stamgasten op doek

In de galerie van Naturalis is van 28 juni tot en met 26 oktober de tentoonstelling De Stamgasten op doek te zien. Een keuze uit het werk van Toon van Driel op doek, waarin dieren centraal staan.

Wie kent de strip De Stamgasten niet? Of die van FC Knudde? Jarenlang verschenen ze in het Algemeen Dagblad. De geestelijk vader van, onder andere, deze twee cartoons is Toon van Driel. Op zoek naar nieuwe wegen is daar de laatste jaren het schilderen bij gekomen, waarvoor hij de leukste cartoons uit zijn dertigjarige loopbaan gebruikt.

Humor is een belangrijke factor in de strips van Toon. Ik heb een schilderij gemaakt met twee struisvogels, die verstoppertje spelen door hun kop in het zand te steken. De derde loopt langs en zegt: Waar zouden ze zitten?. Dat is áf, helemaal af. Volgens Van Driel is de kunst van het weglaten heel belangrijk, door zo min mogelijk tekst te gebruiken.

Zijn schilderijen maakt Toon voor het grootste deel op de computer. Gescande schetsen en fotos bewerkt hij digitaal tot het beeld af is. Vervolgens print hij de afbeelding en projecteert die op doek om uiteindelijk met olieverf en acrylverf aan de slag te gaan.

De tentoongestelde schilderijen zijn te koop.