Ingezonden persbericht

Zomerconcert in de Scheveningse Gevangenis

''Door nacht naar licht'' met Beethoven en Italiaanse opera

DEN HAAG, 20030612 -- Achter de oude poort van de Scheveningse gevangenis (Penitentiaire Complex Haaglanden) wordt op 3 juli 2003 om 20.00 uur een zomerconcert gegeven. Het Thema van het concert is 'Door nacht naar licht'. Het concert wordt georganiseerd door buurtbewoners van de Scheveningse Gevangenis en de Scheveningse Gevangenis zelf. Het orkest 'The Adamello Symphony' o.l.v. dirigent Loes Visser speelt: de 5de symfonie van Beethoven, de ouverture La forza dell destino van Verdi en vier Italiaanse aria's. De solist is de Nederlandse tenor Frank van Aken. Genodigden voor dit concert zijn buurtbewoners van de Scheveningse gevangenis en gedetineerden uit de 'open' inrichting.

DE GEVANGENIS VAN SCHEVENINGEN EN DE BUURT
Ooit lag de gevangenis, het Penitentiaire Complex Haaglanden, "frank en vrij" in de duinen. In 1883 werd gestart met de bouw en in 1885 werd deze afgerond. Afgezien van een enkele dienstwoningen was geen andere bebouwing te bespeuren. Dat is nu in 2003 wel anders. Wat eens een bajes in de duinen was, is nu een gevangenis te midden van de drukke woonwijken Duttendel en Belgisch Park. Buren die eigenlijk niet zoveel met elkaar hebben. Wanneer dat incidenteel toch het geval is dan zijn het de ongemakken zoals de parkeeroverlast en de mogelijke bouw van een open penitentiaire jeugdinrichting die de boventoon voeren.

Kortom een wat onverschillige relatie tussen buren die eigenlijk wat meer met elkaar zouden moeten hebben. Binnen de gevangenis wonen 750 mannelijke gedetineerden en 48 vrouwen en er zijn zo'n 750 mensen werkzaam. Ruim 1500 mensen brengen een niet onbelangrijk deel van hun leven door in de leefomgeving van de bewoners van het comfortabele Duttendel en Belgisch Park.

ORGANISATIE 'DOOR NACHT NAAR LICHT'
Loes Visser is dirigent en woont vlak bij de gevangenis. Zij kwam op het idee om dit concert met als thema 'Door nacht naar licht' te geven en heeft daar de volgende filosofie over: 'Ik wil vanuit de buurt de mogelijkheid van licht, levenskracht en vrijheid brengen in de gevangenis door middel van muziek'. Loes Visser heeft zowel haar buurtgenoten als de directie van de gevangenis weten te enthousiastmeren. Met vereende krachten van zowel de buurtbewoners als de Scheveningse Gevangenis wordt het concert (financieel) mogelijk gemaakt.

HET CONCERT 'DOOR NACHT NAAR LICHT'
Op 3 juli 2003 om 20.00 begint het concert voor de buurtbewoners en de gedetineerden uit de open inrichting met trompetgeschal vanaf de twee historische torens van de gevangenis Vervolgens speelt 'The Adamello Symphony' de 5de symfonie van Beethoven, de ouverture 'La forza dell destino' van Verdi en vier aria's: 'Pourquoi me reveveiller' uit Werther van Massenet, 'Recitar mentre preso' uit Pagliacci van Leoncavallo, 'E lucevan le stelle' uit Tosca van Puccini en 'Nessun dorma' uit Turandot van Puccini.

THE ADAMELLO SYMPHONY
'The Adamello Symphony' is speciaal voor deze gelegenheid samengesteld. Het orkest bestaat uit leden van het Adamello Ensemble en jonge professionele musici. Met het Adamello Ensemble maakte Loes Visser acht tournees naar Italië, Zwitserland en Duitsland. Ook trad het Adamello Ensemble diverse malen op in Nederland (o.a. met solisten als zangers Geert Smits en Frank van Aken en pianist Naum Grubert) in o.m. het Henriëtte Bosmans Festival en kinderconcerten. Loes Visser is oprichtster, vaste dirigent en artistiek leider van het Adamello Ensemble.

Het concert is gratis, wel wordt er vooraf aan de buurtbewoners een donatie gevraagd. Mocht het aantal concertbezoekers de capaciteit achter de 'Poort' overtreffen dan zullen de poortdeuren wagenwijd geopend worden zodat iedereen van het concert kan meegenieten.



Ingezonden persbericht