Katholieke Universiteit Nijmegen

Phase Change, bulbgrowth and dormancy development in lily. Manipulation of the propagation cycle by in vitro culture
Datum 3-7-2003

Tijd van 13:30 tot 14:30 uur

promovendus Mw. ir. M.M. Gerrits (e.v. Langens)
promotores Mw. prof. dr. C. Mariani

copromotores Dr. A.F. Croes, dr. G.J.M. de Klerk (PPO)
faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
beschrijving Lelieveredeling vindt hoofdzakelijk plaats in Nederland. Door het maken van kruisingen ontstaan nieuwe rassen met bijvoorbeeld een hogere sierwaarde of een geringere behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen. Snelle vermeerdering van plantmateriaal is van groot belang om een nieuw lelieras snel op de markt te brengen. Leliebollen worden snel vermeerderd met behulp van weefselkweek, waarbij nieuwe bolletjes worden opgekweekt op een stukje bolschub onder steriele omstandigheden op een voedingsbodem. Daarna worden de bolletjes uitgeplant in grond.
Er blijken verschillende mogelijkheden te zijn om bolletjes tijdens de weefselkweekfase te programmeren voor optimale groei na uitplanten in grond. Door aanpassingen in het temperatuurregime en de voedingsstoffen (in het voedingsmedium) kan de ontwikkeling van de plant in de gewenste richting worden gestuurd. De overgang naar het volwassen plantstadium bleek in weefselkweek in veel kortere tijd te kunnen verlopen dan in de natuur. Dit fysiologische proces en ook andere, zoals rustontwikkeling, konden goed worden bestudeerd in weefselkweek.
biografie Mw. ir. M.M. Gerrits is hoofd van de afdeling Zaadtechnologisch Onderzoek bij ENZA, een internationaal opererend veredelingsbedrijf gericht op groentezaden.
contactpersoon Communicatie
e-mail m.langens@enzazaden.nl
telefoon 024 - 361 22 30