Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Ridomil tijdelijk toegestaan voor uienteelt

2 juli 2003 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit heeft besloten het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Ridomil Gold voor dit teeltseizoen tijdelijk toe te staan. De tijdelijke toelating gaat in op 3 juli 2003 en geldt maximaal 120 dagen. De minister maakt hiervoor gebruik van het vrijstellingsartikel 16a in de Bestrijdingsmiddelenwet. Dit is volgens Veerman nodig omdat de uienoogst bedreigd wordt door valse meeldauw die niet kan worden voorkomen, en die nu uitsluitend kan worden bestreden met Ridomil Gold.

De valse meeldauw bleek aanwezig in zieke tweedejaars plantuien. Deze infectie is voor een groot deel te herleiden tot de infectie van eerstejaars plantuien van vorig jaar. Tijdens de teelt in 2002 beschikten telers niet over de middelen Maneb en Mancozeb die uien beschermen tegen valse meeldauw. De meeldauw zit in de bol en tast daardoor de hele plant aan. Vanuit de zieke tweedejaars plantui percelen werden vervolgens de eerstejaars plantuien en de zaaiuien aangetast met valse meeldauw.

De aanwezigheid van valse meeldauw, gecombineerd met een ongewoon hoge infectiedruk en het voor de meeldauw-schimmel gunstige weer zijn volgens Veerman voldoende redenen om het gebruik van Ridomil Gold bij wijze van uitzondering toe te staan.

Minister Veerman sloot begin dit jaar een convenant met onder anderen de Stichting Natuur en Milieu, LTO Nederland, het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en Agrodis. In dit convenant staan afspraken over de aanpak op korte en lange termijn van het gewasbeschermingsbeleid. Voor de korte termijn is in de afgelopen periode overeenstemming bereikt over een lijst van 59 knelpunten waarvoor vrijstellingen zijn verleend voor het seizoen 2003. De vrijstelling voor Ridomil Gold maakt hier geen onderdeel van uit.

Minister Veerman heeft LTO opgeroepen vaart te maken met sectorplannen die in het convenant zijn afgesproken, hiermee moet een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het voorkomen van dit soort problemen.




---