ABVAKABO FNV

Kinderopvang vraagt sociale partners ouders te ontlasten

Werkgevers en werknemers in de branche Kinderopvang (ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, de Unie, MO Groep en Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang) hebben hun centrale organisaties de dag voor het voorjaarsoverleg met het Kabinet (3 juli) opgeroepen de kinderopvang financieel toegankelijk te houden. De kinderopvang staat zwaar onder druk doordat in een aantal branches CAO-afspraken uitblijven, waarin de kostendeling tussen de werkgevers van beide ouders is geregeld.

Inzet van sociale partners in Nederland is om in CAO's regelingen te treffen waarop werknemers die kinderopvang nodig hebben aanspraak kunnen maken. Ook werkgevers hebben hier belang bij, omdat zij met dit instrument werknemers kunnen behouden en aantrekkelijk zijn voor potentiële werknemers. Goede kinderopvang levert daarnaast een bijdrage aan de participatie van met name vrouwen op de arbeidsmarkt. Het maatschappelijk en economisch belang wordt hiermee gediend.

In veel branches hebben sociale partners hun verantwoordelijkheid al genomen. Zij zijn tot maatwerkafspraken gekomen over financiering van kinderopvang. In deze branches worden de kosten van de kinderopvang gezamenlijk door ouders, werkgevers en overheid gedragen. Partijen in de branche kinderopvang constateren dat deze afspraken onder druk staan door sectoren waar nog niets is geregeld over kostendeling. Gevolg hiervan is dat ofwel de ene werkgever voor het kostendeel van de andere werkgever opdraait ofwel dat de werkgever dit achterwege laat. Daardoor dreigt de kinderopvang voor de werknemer ontoegankelijk te worden.

Meer informatie:

Fons van Leeuwen, voorlichter ABVAKABO FNV, 06-51218402 Suzanne Versteeg, voorlichter MO-groep, 06-51784584 Sandra Franken, bestuurder CNV Publieke Zaak, 06-53649025 Adri van Bokkem, bestuurder de Unie, 0345-851851 C.J. van Gestel, BKN, 013-5944163


02 jul 03 12:21