Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

MIN BZ: Jaarverslag AIV: Vraagteken bij perspectief BZ-beleid

ADVIESRAAD INTERNATIONALE VRAAGSTUKKEN
Persbericht
Datum: 2 juli 2003
EMBARGO TOT DONDERDAG 3 JULI 2003 06.00 UUR

Jaarverslag Adviesraad Internationale Vraagstukken: vraagteken bij binnenlands perspectief op buitenlands beleid

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) signaleert in zijn verslag over het jaar 2002, dat donderdag 3 juli 2003 verschijnt, dat de in 2002 aangetreden regering opteerde voor een visie waarin het buitenlands beleid meer wordt gezien als verlengstuk van binnenlandse prioriteiten. Dit geldt ook voor de financiële dimensie. Bij het beoordelen van het buitenlands beleid, waaronder begrepen ontwikkelingssamenwerking, wordt steeds meer gevraagd naar de concrete resultaten, met name ook die voor Nederland.
Bij beschouwing van het beleid onder deze invalshoek mag men echter, volgens de AIV, niet vergeten dat Nederland zelf zeer afhankelijk is van buitenlandse ontwikkelingen.
In 2003 en 2004 zal Nederland als voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa en de Europese Unie een actieve bijdrage moeten leveren aan de toekomst van Europa.

In 2002 heeft de AIV afgeronde adviezen uitgebracht getiteld 'Nederland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in 2003: rol en richting' (nr. 26), 'Een brug tussen burgers en Brussel: naar meer legitimiteit en slagvaardigheid voor de Europese Unie' (nr. 27) en 'De Amerikaanse plannen voor raketverdediging nader bekeken, voors en tegens van bouwen aan onkwetsbaarheid' (nr. 28).

Adviezen over mensenrechten en ontwikkelings-samenwerking en over Pro-poor growth werden voorbereid en zijn in 2003 gefinaliseerd. Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft de AIV eigener beweging, in samenwerking met de Advies-commissie Vreemdelingenzaken, een vraagstuk tot onderwerp van advisering gemaakt. In de loop van 2003 moet dit leiden tot een advies over Europees asiel- en migratiebeleid.

///