Nederlands Uitgeversverbond

Wetsvoorstel auteursrecht

Op 2 mei 2003 heeft de Vaste Commissie voor Justitie van de Tweede Kamer haar Nader Verslag vastgesteld met vragen en opmerkingen naar aanleiding van de antwoorden van de Minister van Justitie op de meer dan 120 gestelde vragen in het Verslag en de daarbij gepresenteerde Nota van Wijziging.
Op 16 mei jongstleden volgde reeds de nota naar aanleiding van dit nader verslag met een tweede Nota van Wijziging. De schriftelijke behandeling is daarmee afgerond en het dossier ligt klaar voor plenaire behandeling door de Tweede Kamer. Helaas bood de agenda van de kamer geen ruimte om deze behandeling nog voor het zomerreces te doen plaatsvinden.
Uitgaande van de rampzalige proeve voor een wetsvoorstel ziet het ernaar uit, dat het NUV samen met de Stichting Auteursrechtbelangen (het samenwerkingsverband van auteurs, uitgevers, producenten, uitvoerende kunstenaars en beheersorganisaties) al veel ten goede van de rechthebbenden heeft gekeerd. Ter voorbereiding op het plenaire debat zal nog aandacht worden gevraagd voor een aantal punten:

* verduidelijking van de voorgestelde uitbreidingen van het citaatrecht, het overnemen van persberichten door de pers en van de nieuwe uitzondering voor de incidentele verwerking van een auteursrechtelijk beschermd werk in een ander werk;
* ruimte laten aan rechthebbenden om hun uitgaven adequaat technisch te beschermen, zonder dat de overheid op voorhand ingrijpt;
* een consequente regeling van de privé-kopie, zowel wat betreft het fotokopiëren als het elektronisch verveelvoudigen. (Het NUV bepleit een amendement om ook het recht op de elektronische privé-kopie te beperken tot een kort gedeelte van een uitgave.)

In het julinummer van Copyright Notice wordt de balans opgemaakt van de plus- en minpunten voor uitgevers in het huidige wetsvoorstel.