Nederlands Uitgeversverbond

Campagne Reprorecht van start

Stichting Reprorecht heeft inmiddels 280.000 bedrijven, verdeeld over tien branches, een aanbod gedaan tot afwikkeling van het reprorecht op basis van het gemiddelde kopieergedrag bij vergelijkbare ondernemingen in dezelfde branche. De cijfers die hieraan ten grondslag liggen, zijn op wetenschappelijk verantwoorde wijze door een onafhankelijk onderzoeksbureau vastgesteld. Op basis van deze gegevens is berekend dat 4,5 werknemers in tien onderzochte branches 1,7 miljard reprorechtplichtige fotokopieën per jaar maken. Het percentage van die reprorechtplichtige fotokopieën is per branche vastgesteld.
De 280.000 bedrijven van de bij het onderzoek betrokken tien branches hebben een aanbod tot betaling van een jaarvergoeding gekregen met een totale waarde van circa 60 miljoen euro. Uiteraard zal pas na het treffen van alle regelingen vastgesteld kunnen worden, welk bedrag daadwerkelijk kan worden geïncasseerd. Tot op heden voelt het bedrijfsleven zich verrast en overvallen en sluit het gemiddelde reprorechtplichtige percentage (8,6%) niet aan bij de eigen, niet op onderzoek gebaseerde, verwachtingen. MKB en VNO-NCW hebben in hun eerste reacties negatief gereageerd.

In het julinummer van Copyright Notice wordt nader ingegaan op deze campagne, de cijfers van het reprorecht en de eerste reacties van het bedrijfsleven.