Nederlands Uitgeversverbond

Oneerlijke concurrentie van CWI

Het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) heeft per 1 januari 2002 de publieke taken van het arbeidsbureau overgenomen. Een deel van de traditioneel persoonlijke arbeidsbemiddeling van het CWI verschuift naar de website werk.nl, een samenwerkingsproject met uitzendbureau Tempo-Team. Hier kunnen werkgevers (waaronder uitzendbureaus) en werkzoekenden zich kosteloos presenteren (CV's, bedrijfsprofielen en vacatures). Ook kunnen zij zelf matchen (profiel koppelen aan vacatures) en zich laten informeren. In korte tijd is deze site één van de meest geraadpleegde vacaturesites.

Het CWI gebruikt als bron voor de vacature-informatie de advertenties die verschijnen in dagbladen en in tijdschriften, en op vacaturesites. Daarnaast werft het CWI zelf bij het bedrijfsleven om gratis personeelsadvertenties te plaatsen. Daarmee treedt het CWI rechtstreeks in (oneerlijke) concurrentie met de uitgevers.
Naar de mening van het NUV dient het CWI of marktconform te opereren met advertentietarieven of zich te beperken tot het ontsluiten van door uitgevers gepubliceerde advertenties, waarvoor uitgevers met het CWI willen samenwerken. Het CWI weigert echter de gratis werving stop te zetten. Het CWI is een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO), dat verantwoording aflegt aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De voorzitter van het NUV heeft bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om opheldering gevraagd. Een officiële reactie op korte termijn is toegezegd, maar is tot op heden niet ontvangen. Het NUV gaat nu schriftelijk om opheldering vragen.

Het vraagstuk van marktverstoring door marktactiviteiten van de overheid of van door de overheid (gedeeltelijk) gefinancierde instellingen komt de laatste tijd met enige regelmaat aan de orde. Verwezen kan worden naar de klacht van dagblad- en tijdschriftuitgevers wegens excessieve overheidssteun aan de internetactiviteiten van de publieke omroep, de zorgen van uitgevers over de toenemende uitgeefactiviteiten van de belastingdienst, de gewijzigde opstelling van het Cito als het gaat om de exploitatie van eindexamenmateriaal (tot voor kort als publiek domein beschouwd) en de voor veel uitgevers prohibitieve tarieven van het Nederlands Normalisatie Instituut (met betrekking tot de zogenaamde NEN-normen). Het is daarom te betreuren dat de behandeling van het Wetsvoorstel Markt en Overheid, dat voor de benodigde normen en toezicht zou moeten zorgen, door de wetgever is aangehouden. Ook is het wachten nog steeds op het reeds lange tijd geleden aangekondigde Wetsvoorstel inzake de toegang tot overheidsinformatie.
Het NUV zal er bij de nieuwe regering op aandringen deze wetgevingsinitiatieven weer met nieuw elan op te pakken en zorg te dragen voor een duidelijke afbakening van en toezicht op de overheid als directe of indirecte marktpartij.