Provincie Drenthe

Illegaal storten aangepakt Provincie ontruimt deel Bladderswijk

Assen, 3 juli 2003
Persberichtnummer 03-097


De provincie is vanmorgen begonnen met de ontruiming van het openbare gedeelte van het sloopterrein Bladderswijk aan de Oosterwijk in Emmen. Het terrein wordt al geruime tijd gebruikt als stortplaats voor zowel bedrijfsafval als huishoudelijk afval. Als gevolg daarvan is een onhoudbare situatie ontstaan. De provincie en de gemeente Emmen willen van Bladderswijk weer een normaal en schoon bedrijventerrein maken. De ontruiming kan worden gezien als het startschot van deze operatie.

De gemeente Emmen heeft begin jaren '90 Bladderswijk gecreëerd als locatie voor de vestiging van autosloperijen en daaraan verwante bedrijven. In de loop van de tijd bleek het terrein ook steeds vaker te worden gezien als een goede plaats om illegaal afval te dumpen. De onhoudbare situatie, die daardoor ontstond, heeft geleid tot de huidige opruimactie. De provincie en de gemeente Emmen werken gezamenlijk aan een structurele oplossing voor de problematiek. Daarbij moeten in de eerste plaats alle bedrijven aan de vergunningeisen voldoen. Daarnaast is het de bedoeling een aantal terreinen te verkopen en de twee zogenoemde zwaaikommen (doodlopende straten met een verbreding aan het eind, waar voertuigen kunnen keren) af te sluiten. Daar wordt het meeste afval gestort. Na de afsluiting kunnen alleen bedrijven, die aan de zwaaikommen zijn gevestigd, het gebied na de openingstijden nog bereiken.

Om te voorkomen dat het terrein na de ontruiming opnieuw wordt gebruikt als stortplaats, vindt de komende periode intensief toezicht plaats op Bladderswijk. Tevens wordt de bedrijven aan de Oosterwijk Westzijde preventief bestuursdwang aangezegd, zodra de ontruiming is voltooid. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat het storten van afval op het terrein niet meer wordt getolereerd.

De kosten van de ontruiming worden geraamd tussen de 65.000 en 70.000 euro.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl