AutoRai

3-7-2003

Daewoo Challenge: Britse avonturiers verzamelen kilometers, geld en nog meer

Dag 19: Boedapest
De statistieken van de Daewoo Challenge, waarbij twee Britse avonturiers een tocht van 16.000 kilometer ondernemen van Engeland naar Zuid Korea om geld in te zamelen voor SOS-Kinderdorpen, beginnen een aardig interessant verhaal te worden om te lezen.

Het ondernemende stel auteur Richard Meredith en Phil McNerney heeft tot nu toe 4.500 kilometer afgelegd in hun bijna volledig standaard Daewoo Kalos sinds het vertrek uit Engeland, drie weken geleden. Zij hebben inmiddels negen landen aangedaan en vier Europese hoofdsteden bezocht, waarbij Meredith en McNerney honderden journalisten en duizenden geïnteresseerden hebben ontmoet. En het allerbelangrijkste: nu al heeft het duo 30.000 euro ingezameld voor het goede doel, SOS-Kinderdorpen.

Na zich gemengd te hebben in het drukke stadsgewoel van Parijs, bezochten Richard en Phil het SOS-Kinderdorp in Diessen, Beieren, waar ze werden onthaald met een muzikaal welkom. De volgende stop was Rome met zelfs een optreden in een auto tv-programma op een nationale zender.

De ongetwijfeld meest indrukwekkende en nostalgische tussenstop voor Richard en Phil tot nu toe was de trip naar Imst, een Alpine-dorp in de buurt van Innsbruck. Hier richtte Hermann Gmeiner meer dan vijftig jaar geleden SOS-Kinderdorpen op.

Het door de Daewoo Challenge ingezamelde geld zal worden besteed aan het stichten van een nieuw familiehuis in een SOS-Kinderdorp in Bharatpur, hoog in de bergen van de Himalaya in Nepal. In Imst kreeg het paar een boodschap aangereikt ter ondersteuning voor de kinderen in dit zwaar verarmde land.

Na de ceremonieën, en met de gedachtes over de verlaten kinderen en oorlogswezen in hun hoofd gegrift, gingen de reizigers op weg naar Wenen, waar zij journalisten van de internationale pers ontmoetten tijdens de internationale persintroductie van de nieuwe Daewoo Nubira. Een enthousiaste Richard verklaarde: Overal waar wij tot nu toe zijn geweest, waren de mensen zeer gastvrij en behulpzaam. We worden onderweg zelfs al herkend! Wij vermaken ons immens en de Kalos voldoet uitstekend.

Na Wenen voerde de reis naar Boedapest, waar Richard en Phil werden ontvangen door kinderen in traditionele volkskledij. GM Daewoo overhandigde aan het Challenge-team vijf computers met complete software voor de opleiding van kinderen in een Hongaars SOS-Kinderdorp.

Na het verlaten van de Hongaarse hoofdstad keken de avonturiers elkaar maar eens diep in de ogen: nog 11.500 kilometer voor de boeg