Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme


Introductie
In dit rapport worden de belangrijkste (her)financieringsmogelijkheden voor toeristisch-recreatieve projecten beschreven. Het onderzoek richt zich hoofdzakelijk op kredieten en leningen door banken, institutionele beleggers, pensioenfondsen, participatiemaatschappijen, ontwikkelingsmaatschappijen, vastgoedmaatschappijen e.d.. Via deskresearch en expertinterviews is per (soort) financieringsinstelling achterhaald in hoeverre men zich bezighoudt met (her)financiering van toeristisch-recreatieve projecten en welke voorwaarden c.q. uitgangspunten daarbij in principe worden gehanteerd. Ter aanvulling is in het onderzoek ook enige aandacht besteed aan sponsoring en/of subsidiëring van toeristisch-recreatieve projecten.

Kredieten en leningen
In dit deel van het rapport centrale aandacht voor de ook in het kader van toerisme en recreatie belangrijkste bancaire instellingen (ABN-AMRO; ING; NIB Capital Bank, RABObank, e.d.). Om zoveel mogelijk tussen de diverse banken te kunnen vergelijken wordt er per bank uitgebreid gerapporteerd over (vaste) onderwerpen als: de aanvraagprocedure; de beoordelingscriteria, het ondernemersplan, de zekerheden; het oordeel over de toeristisch-recreatieve sector; de inhoud van de financieringsaanvraag; de omvang van de financieringen; de financieringsknelpunten en andere financieringsvormen. Vervolgens komen op basis van grotendeels dezelfde onderwerpen de financierings(on)mogelijkheden van organisaties als met name institutionele beleggers (bijvoorbeeld pensioenfondsen, (project)ontwikkelings- en participatiemaatschappijen) aan de orde.

Andere financieringsvormen
Subsidies:
Dit in nauwe samenwerking met Marktplan Adviesgroep opgestelde onderdeel behandelt subsidiemogelijkheden voor de toeristisch-recreatieve sector bij de Europese Unie (onder meer in het kader van het structuurbeleid) en de Nederlandse Overheid (met name diverse ministeries). Ingegaan wordt op de vraag wat wel of niet susidiabel is, welke typen subsidies er zijn, het subsidiemodel en bijvoorbeeld enkele belangrijke subsidies op het gebied van recreatie en toerisme. Deze paragraaf wordt afgesloten met een overzicht van organisaties die u in het subsidieland verder op weg kunnen helpen. Sponsoring:
Na een definitorische omschrijving van het begrip sponsoring wordt allereerst nader ingegaan op meer algemene aspecten als: sponsormotieven, wijze van sponsoring en fiscale aspecten van sponsoring.
Vervolgens komt de sponsoring in de vrijetijdssector aan de orde en die in de toeristisch-recreatieve sector in het bijzonder (attractieparken, dierentuinen, kart- en skibanen, subtropische zwembaden en bungalowparken).

Slotbeschouwing
Naast de belangrijkste conclusies uit de voorgaande hoofdstukken zijn in dit hoofdstuk aanbevelingen gedaan hoe financiering in de toeristisch-recreatieve sector het beste kan worden aangepakt (met name geredeneerd vanuit de aanvrager).

Bestelinformatie
Prijs
140
Jaar van uitgave
Maart 2001
ISBN
90-75923-19-8
Aantal pagina's
121