CBS
Bedrijven investeren 450 miljoen euro in bescherming milieu

Bedrijven in de delfstoffenwinning, industrie en energie- en watervoorziening hebben in 2002 ruim 450 miljoen euro geïnvesteerd in bescherming van het milieu. Na een aantal jaren van dalende milieu-investeringen is dit de eerste stijging sinds 1997. Het grootste gedeelte van de milieu-investeringen in 2002 is besteed aan bestrijding van luchtverontreiniging. De chemische industrie investeerde het meest in het milieu, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Stijging milieu-investeringen

De milieu-investeringen kwamen vorig jaar uit op 450 miljoen euro, bijna 50 miljoen euro meer dan in 2001. Met 235 miljoen euro is ruim de helft van de milieu-investeringen besteed aan bestrijding van luchtverontreiniging. Voor een betere waterkwaliteit hebben de bedrijven in de delfstoffenwinning, industrie en energie- en watervoorziening 105 miljoen euro uitgegeven. Investeringen om bodemverontreiniging tegen te gaan, bedroegen 45 miljoen euro. Verder is in 2002 door bedrijven 40 miljoen euro geïnvesteerd in vermindering van verontreiniging door afval en 20 miljoen euro in het beperken van geluidshinder.

Verdere toename milieulasten

De milieulasten zijn in 2002 toegenomen tot bijna 2,1 miljard euro. Dat is 4 procent meer dan in 2001. Sinds 1993 zijn de milieulasten jaarlijks gestegen. De milieulasten bestaan vooral uit de rente en afschrijvingen en de lopende kosten van de investeringen in milieubeschermende maatregelen. Vorig jaar bedroegen de kapitaallasten ruim 700 miljoen euro, terwijl aan lopende kosten zoals onderhoud bijna 600 miljoen euro is besteed.

Chemische industrie investeert het meest

De chemische industrie is in 2002 met ruim 125 miljoen euro de grootste investeerder in het milieu. Daarna komt de aardolie-industrie met 85 miljoen euro. Andere grote investeerders waren de voedingsmiddelenindustrie met 70 miljoen euro en de delfstoffenwinning met ruim 65 miljoen euro. Het aandeel van de milieu-investeringen in de totale investeringen van de bedrijven is in 2002 bijna gelijk gebleven en bedroeg 4,5 procent.

Technische toelichting

Het CBS verkrijgt zijn cijfers door een schriftelijke enquête onder bedrijven in de delfstoffenwinning, industrie en energie- en watervoorziening (gezamenlijk ook wel nijverheid genoemd). De bouwnijverheid wordt in dit onderzoek niet meegenomen. De uitkomsten hebben betrekking op bedrijven met 20 of meer werknemers.
Milieu-investeringen worden volledig toegerekend aan het jaar van ingebruikname. Dit levert pieken en dalen op in de tijdreeks van de milieu-investeringen. Bij interpretatie van de cijfers is het daarom nodig een periode van meerdere jaren in ogenschouw te nemen.
Milieulasten zoals in dit persbericht genoemd, zijn netto milieulasten. Deze bestaan uit de kosten van milieuactiviteiten die bedrijven zelf uitvoeren, de betaalde milieuheffingen en de betalingen voor uitbestede milieuactiviteiten, verminderd met de ontvangen milieusubsidies. De kosten van milieuactiviteiten die bedrijven zelf uitvoeren bestaan uit kapitaallasten (rente en afschrijvingen) van milieu-investeringen en lopende kosten, zoals bediening, onderhoud en toezicht van milieuvoorzieningen.

PB03-124

3 juli 2003

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht