Provincie Friesland
---

PERSBERICHT

Nummer: 141

Datum: 03-07-03

Onderzoek naar gezamenlijke exploitatie

bedrijventerreinen a7 zone

De Stuurgroep A7 zone gaat de mogelijkheden voor de gezamenlijke exploitatie van nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen onderzoeken. Tauw Financial Consultants uit Utrecht voert het onderzoek uit. De kosten van het onderzoek bedragen E 40.000. De A7-gemeenten betalen hiervan samen de helft, de provincie Fryslân neemt het resterende bedrag voor haar rekening. Gedeputeerde Ton Baas, voorzitter van de stuurgroep A7 zone, is zeer tevreden met het initiatief: 'Deze aanzet betekent een invulling van het nieuwe Bestuursakkoord, waarin we hebben opgenomen dat de provincie Fryslân initiatieven voor een gemeenschappelijk grondbedrijf zal stimuleren.'

De gemeenten Sneek, Skarsterlân, Heerenveen, Opsterland en Smallingerland hebben een samenwerkingsconvenant met de provincie Fryslân. Zij willen gezamenlijk een krachtige impuls geven aan de economie in de A7 zone door initiatieven op onder meer het gebied van bereikbaarheid, arbeidsmarkt, bedrijventerreinen, stedelijke ontwikkeling en toerisme en recreatie.

In de afgelopen jaren is reeds een groot aantal projecten gerealiseerd. Bijvoorbeeld de revitalisering van de bedrijventerreinen in Heerenveen, Drachten, Gorredijk en Sneek, de opwaardering van het recreatiegebied "de Potten" bij Sneek, de ontwikkeling van een nieuwe insteekhaven bij Drachten, de ontwikkeling van enkele musea in Joure en Oranjewoud, de aanleg van een aquaduct onder de Houkesloot en het terugbrengen van een aantal cultuur-historische waarden in het centrum van Sneek. Ook voor de komende jaren hebben de gemeenten in de A7 zone een groot aantal projectambities in kaart gebracht met een totaal investeringsvolume van circa E 0,7 miljard. Binnen het kader van het Kompasprogramma en het A7-Convenant zullen binnenkort nieuwe voorstellen worden gedaan aan de Stuurgroep A7 zone.

Eén van de uitwerkingsrichtingen is de gezamenlijke exploitatie van nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen in de A7 zone. Een eerste verkenning van de mogelijkheden was aanleiding voor de stuurgroep om een extern onderzoek te starten. Het onderzoek van het bureau Tauw moet de samenwerkingsvormen, de voor- en nadelen, randvoorwaarden en kansen van gezamenlijke exploitatie van nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen in de A7 zone in beeld brengen. Als het onderzoek leidt tot een positief standpunt over gezamenlijke bedrijventerreinenexploitatie, zal een verdere uitwerking van de exploitatieopzet en de gekozen juridische constructie plaatsvinden.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735
Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl


---- --

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,

dinsdag 1 juli 2003

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 24 juni vastgesteld.

Besluitenlijst beschikbaar

Onderzoek gezamenlijke exploitatie bedrijventerreinen A7 zone

De Stuurgroep A7 zone gaat de mogelijkheden voor de gezamenlijke exploitatie van nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen onderzoeken. Tauw Financial Consultants uit Utrecht voert het onderzoek uit. De kosten van het onderzoek bedragen E 40.000. De A7-gemeenten betalen hiervan samen de helft, de provincie Fryslân neemt het resterende bedrag voor haar rekening. Deze aanzet betekent een invulling van het Bestuursakkoord 2003 -2007 waarin is opgenomen dat de provincie Fryslân initiatieven om te komen tot een gemeenschappelijk grondbedrijf zal stimuleren.
Persbericht beschikbaar

Nationale Parken en overeenkomst met het Groenfonds.

De financiën en de administratie voor de Nationale Parken worden ondergebracht in het Groenfonds. Tot nu toe gebeurde dit bij de provincies. De nieuwe situatie betekent dat elk Nationaal Park een overeenkomst moet afsluiten met het Groenfonds. Elk park wijst een rechtspersoon aan en in de meeste gevallen is dit de betreffende provincie.
Het College van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met het aangaan van een overeenkomst met het Groenfonds voor de Nationale Parken Schiermonnikoog en De Alde Feanen.


---- --