Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Volgens 8e ICT Barometer van Ernst & Young

Na ICT dienstverlening kelderen ook uitgaven hard- en software

Rotterdam - 3 juli 2003 - De daling van de inhuur van ICT dienstverleners in het bedrijfsleven gaat onverminderd voort, zo blijkt uit de tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young. Het laatste jaar was er niettemin sprake van een stabiele en groeiende ontwikkeling van de bestedingen in hard- en software. Het meest recente onderzoek van juni jongstleden laat zien dat aan die positieve ontwikkeling een einde is gekomen. De bestedingen in hard- en software zullen volgens het onderzoek het komend jaar aanzienlijk terugvallen. De groei in hardware is ten opzicht van vorig jaar juni gehalveerd, terwijl de groei in software zelfs met bijna 60% daalt.

Deze bevindingen volgen uit de ICT Barometer, het tweemaandelijkse onderzoek van Ernst & Young naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT. Het onderzoek maakt deel uit van de 'EY Leadership' programma's van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview NSS onder 890 directeuren, managers en professionals.

Traditioneel levert de meting in juni de minst positieve resultaten op vanwege seizoensinvloeden. Veelal zijn respondenten in het voorjaar beduidend optimistischer over de verwachte bestedingen op het gebied van ICT. Wanneer de neergaande ontwikkeling doorzet, zullen medio volgend jaar de bestedingen ook daadwerkelijk negatief zijn.

Het huidig niveau van de bestedingen in hard- en software is volgens Jacob Verschuur, bij Ernst & Young verantwoordelijk voor ICT Leadership, het minimum voor vervangingsinvesteringen. "De almaar dalende inhuur van externe dienstverleners en nu ook de ontwikkelingen in de hard- en software geven aan dat van innovaties niet of nauwelijks meer sprake kan zijn. Computers worden, wanneer ze technisch zijn afgeschreven, noodzakelijkerwijs vervangen, door nieuwe. Die worden vanzelfsprekend geïnstalleerd met nieuwe software, maar daar blijft het ook bij. Dat leert de uitkomst van ons onderzoek, en dat is een economisch kwalijke ontwikkeling", aldus Verschuur.

Mogelijke trendbreuk in overheidsbestedingen
Na voortdurende stijgende uitgaven van de overheid op het gebied van ICT laat de jongste ICT Barometer van Ernst & Young een mogelijke trendbreuk zien. De uitgaven aan externe ICT deskundigen zullen naar verwachting dalen. In het bedrijfsleven was dit het eerste voorteken van lagere bestedingen aan ook interne ICT-ers en hard- en software. Een aanstaande daling van de overheidsbestedingen op het gebied van ICT is in het licht van de bezuinigingsoperatie van het nieuwe kabinet redelijk voorspelbaar. In de dienstverlenende sector is de daling externe ICT-ers het sterkst. De daling van het aantal externe ICT-ers speelt vooral in grote bedrijven, in het MKB is de situatie stabiel. Het aantal interne ICT-ers blijft de laatste maanden stabiel, alleen bij de overheid en in het MKB is nog sprake van een lichte groei van interne ICT-ers.

Grote behoefte aan digitale diensten
De belangstelling van het bedrijfsleven voor elektronische overheidsdiensten is enorm: volgens het onderzoek van Ernst & Young geeft gemiddeld meer dan twee derde de absolute voorkeur aan het afnemen van diensten langs elektronische weg. Hierbij denken respondenten aan elektronische aangifte van omzet- en vennootschapsbelasting, de plaatsing op internet van officiële aankondigingen, wetten, regels en beleidsplannen, het elektronisch aanvragen van vergunningen, uittreksels en documenten. Volgens Verschuur moet de overheid hierin nog een belangrijke investering doen, wanneer wordt vastgehouden aan de doelstelling om Nederland tot de top van internet- en ICT-landen te laten behoren.

De ICT Barometer, een EY Leadership onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder ruim zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Interview NSS. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel 'up to date' informatie door een aantal vaste business dilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.