Gemeente Zwolle

Onthulling kunstwerken op Hessenpoort


---

Donderdagmiddag 3 juli onthult wethouder John Berends vijf kunstwerken op bedrijvenpark Hessenpoort in aanwezigheid van de kunstenaars en genodigden.

Vijf kunstwerken in de vorm van 20m hoge masten torenen vanaf nu uit boven de bedrijvigheid op Hessenpoort. De kunstwerken vormen de kroon op het ontwerp van dit bedrijvenpark voor grotere ondernemingen in de sectoren distributie, logistiek en industrie.

De Commissie Beeldende Kunst, die voor de uitvoering van deze regeling verantwoordelijk is, opperde het idee van hoge masten waar kunstenaars iets aan of op konden maken. De hoge masten passen bij de maat en schaal van de grote gebouwen op Hessenpoort en het weidse landschap daaromheen. De commissie heeft vijf markante plekken in het gebied aangewezen voor deze kunstwerken.

Uit de ruim honderd reacties op een advertentie in het blad BK Informatie heeft de Commissie Beeldende Kunst vijf kunstenaars gekozen, die elk met het 'mast-idee' aan de slag gingen. Dit resulteerde in vijf heel verschillende kunstwerken. De kunstenaars zijn Sander Rood, Wessel de Ruiter, Mieke van den Hoeven, Erik Buijs en Alex Vermeulen. De masten zelf zijn een ontwerp van de architect Piotr Ostojski Ostoja.

Sinds 1973 hanteert de Gemeente Zwolle de percentageregeling voor gebouwen. Voor een bepaald deel van het bouwbudget kan een kunstwerk worden aangekocht ter verfraaiing van zo'n gebouw. Een voorbeeld daarvan is de 'bureaulamp' op het Stadskantoor. In 1993 is deze regeling uitgebreid met een percentageregeling voor infrastructuur.

"De gemeente is daardoor als het ware één grote 'openlucht-galerie' geworden.", aldus wethouder John Berends - die naast ruimtelijke ordening ook cultuur in portefeuille heeft ? en voegt eraan toe: "Het is voor het eerst dat een dergelijke opdracht is gegeven. Bovendien past hij perfect bij de uitstraling en het ambitieniveau van Hessenpoort."

De gemeente streeft naar nauwe samenwerking met uiteenlopende partners in de stad. Om die reden stelt wethouder Berends het op prijs dat J.E. Stork Air, dat op Hessenpoort gevestigd is, onderdak biedt voor de bijeenkomst ter gelegenheid van de onthulling van deze kunstwerken.


---