Partij van de Arbeid
Mime-Version: 1.0

Den Haag, 3 juli 2003

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken

1. Bent u bekend met de uitlatingen van de Italiaanse premier Berlusconi, die tegen een lid van het Europese Parlement zei hem geschikt te achten voor de rol van kapo in een concentratiekamp?

2. Heeft Berlusconi deze uitlatingen gedaan als voorzitter van de (Europese) Raad van de Europese Unie? Zo ja, sprak hij dan ook namens de Nederlandse regering?

3. Deelt u de mening dat de uitlatingen van Berlusconi volstrekt onaanvaardbaar zijn en niet passen bij de waardigheid die hij zou moeten betrachten in zijn rol van raadsvoorzitter? Zo ja, bent u bereid zich te distantiëren van deze uitlatingen?

4. Bent u bereid de Italiaanse ambassadeur in Nederland te ontbieden om hem duidelijk te maken dat de Nederlandse regering deze uitlatingen onaanvaardbaar vindt?

5. Deelt u de mening dat Berlusconi zijn excuses dient aan te bieden voor zijn uitlatingen? Zo ja, zult u dat ook aan de Italiaanse ambassadeur duidelijk maken, dan wel de Nederlandse ambassadeur in Italië deze boodschap laten overbrengen aan Berlusconi?

6. Welke gevolgen hebben deze uitlatingen voor de rol van Berlusconi als voorzitter van de Europese Raad en de rol van het Italiaanse voorzitterschap in het algemeen? Bent u bereid dit onderwerp aan de orde te stellen in de Raad, om ervoor te zorgen dat het Italiaanse voorzitterschap zich nadrukkelijk distantieert van de uitlatingen van Berlusconi?

---
Tweede Kamer der Staten-Generaal
www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.