Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 juli 2003

Vragen van het lid Van Heemst (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Justitie
1. Bent u op de hoogte van het gebruik van zogenaamde 'geprepareerde tassen' die ervoor zorgen dat bij winkeldiefstal beveiligingsspoortjes en andere beveiligingssystemen worden omzeild?


2. Wat is bekend over de aard en omvang van dit verschijnsel? En zijn er met name cijfers bekend over het percentage verdachten van winkeldiefstal dat van zo'n tas gebruik maakt?


3. Welke fysieke, technische of andersoortige maatregelen zijn te treffen om het mogelijke effect van deze tassen ongedaan te maken?


4. Hoe beoordeelt u de (on)wenselijkheid om het voorhanden hebben van deze tassen in de nabijheid van winkels strafbaar te stellen ?1


5. Wilt u met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en het bedrijfsleven nagaan welke maatregelen genomen kunnen worden om dit feneomeen een halt toe te roepen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer van de uitkomsten op de hoogte brengen?


---

1 Zie het voorstel van het College van BenW van Amstelveen om een daartoe strekkende bepaling op te nemen in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) dd. 28 mei 2003 aan de gemeenteraad.