Dienstenbond CNV

CAO-onderhandeliongen AGF Detailhandel in impasse
03-07-2003

Na drie gesprekken is het overleg met de werkgevers over een nieuwe CAO in de aardappel-, groente- en fruitdetailhandel vastgelopen. De werkgevers geven aan dat het heel slecht gaat in de branche, waardoor er maar weinig financiële ruimte is voor CAO-verbeteringen.

De werkgevers zijn overigens van mening dat de CAO over de periode 2001 - 2003 al bovengemiddeld was, hetgeen men nu wil verrekenen. Dat een aantal detaillisten er slecht voorstaat, mag echter geen reden zijn om uw arbeidsvoorwaardenpakket ter discussie te stellen. Bijvoorbeeld, de werkgevers willen maximaal 1,5% loonsverhoging per 1 oktober 2003 toekennen. Daarnaast wil men ingrijpen in de beloning indien u meer betaald krijgt dan de CAO-salarisschalen aangeven. Ook willen de werkgevers de toeslagen voor werken op zaterdagmiddag afschaffen. U begrijpt dat CNV Dienstenbond na drie uitvoerige gesprekken niets anders kan concluderen dan dat verder praten op dit moment weinig zin heeft.

Detaillisten
De vakantieperiode wordt gebruikt om de leden te informeren. Ook de werkgevers zullen deze tijd gebruiken om zich te beraden. De AGF-branche staat onder druk. Veel detaillisten hebben dat echter ingezien en zijn zeer actief bezig met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. In een groot aantal gevallen lukt het ook om de toegevoegde waarde van de versspecialist weer bij het publiek onder de aandacht te brengen. Die winkels zijn belangrijk voor het imago van de branche. Via het Centrum voor Kennis en Opleiding, CKO, worden ook veel opleidingsmogelijkheden aangeboden.
Een goed en concurrerend arbeidsvoorwaardenpakket hoort absoluut bij een branche die nieuwe toekomstmogelijkheden zoekt. De afgelopen jaren is ook op dit gebied veel gerealiseerd. Dat mag nu niet afgebroken worden. Graag bieden wij u de mogelijkheid om op het bovenstaande te reageren.

Reageer
Dat kan door in een email aan te geven hoe u denkt over de CAO-onderhandelingen of eventuele andere opmerkingen of vragen te plaatsen. Vermeld in de mail tevens uw lidnummer, naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer (eventueel mobiel), werkgever en zijn adresgegevens. Het adres is c.meere@cnvdibo.nl. Uiteraard kunt u ons uw reactie ook per post laten weten. Ons adres is: CNV Dienstenbond, t.a.v. Cora Meere, antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp. Een postzegel is niet nodig. Ten slotte mag faxen natuurlijk ook: (023)5650150.
Graag zien wij uw reactie vóór 15 augustus 2003 weer terug.

Nut van lidmaatschap
Juist in deze moeilijke tijd is het nuttig om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!