Gemeente Sittard-Geleen
Persbericht
Doorkiesnummer: (046) 47 7 8007             Sittard-Geleen, 3 juli  
                                            2003                    
Onderwerp: Nieuwbouw AMVJ-gebouw                                    
Kastanjelaan/ G.v.Hövellstraat                                      

De stichting AMVJ (voorheen Algemene Maatschappij Voor Jongeren) wil een hostel met 90 studio's vestigen ter vervanging van het hostel in Geleen. Woonpunt treedt op als ontwikkelaar en verhuurt het complex aan de gebruiker. Zorgaanbieder Orbis is van plan een gedeelte van het nieuwe pand te gebruiken als ruimte voor dagverzorging. Dit is een plek waar zorgbehoevende, zelfstandig wonende ouderen op hun verzorging kunnen krijgen.
Op 3 juli 2003 is het nieuwbouwplan van de stichting AMVJ aan de Kastanjelaan en Gouver-neur van Hövellstraat in Sittard gepresenteerd aan omwonenden. Het gaat om de locatie waar nu nog Gilde Opleidingen is gevestigd. Deze vertrekt per 1 augustus.
Verouderd

Het huidige gebouw is verouderd en nieuwbouw is de enige oplossing. Sinds 1998 werkt de AMVJ samen met Woonpunt aan de planvorming. De klanten van de AMVJ wonen het liefst zo dicht mogelijk bij hun werk- of studieplek, maar dan wel in een gezellige, stedelijke omgeving. Sittard bleek als onderwijsstad de beste plek. Het stadsdeel kan die een impuls gebruiken als het gaat om daarbij passende en adequate woonvoorzieningen.
Na sloop nieuwbouw begint men met de nieuwbouw. Alleen het gedeelte van de huidige school, dat onder Monumentenzorg valt, blijft gehandhaafd. Deze door architect Wielders ontworpen school uit de jaren dertig wordt gerestaureerd. De restauratie is inclusief de fietsenstalling aan de Gouverneur van Hövellstraat. Volgens plan kan de nieuwbouw in 2005/2006 worden opgeleverd.
Het nieuwe gebouw telt twee tot vijf woonlagen. Op de plek waar vijf woonlagen zijn gedacht -aan de Kastanjelaan- ligt de onderste verdieping onder het maaiveld, zodat het lijkt of het gebouw vier verdiepingen kent. De nieuwbouw ligt veelal verder van de perceelsgrenzen verwijderd dan de oude school. De studio's krijgen eigen sanitair en een pantry. De toekomstige bewoners willen zelf voor het avondeten kunnen zorgen. De studio's bieden veel meer woonkwaliteit dan de kamers in het oude gebouw. Wat blijft is de bijzondere aandacht voor het beheer van het complex. De AMVJ verhuurt niet alleen studio's, maar meubileert deze bovendien en levert aanvullende diensten zoals schoonmaak en was.

Hostel

De stichting AMVJ is reeds 45 jaar aan het Geleense Op de Vey gevestigd, naast het Burgemeester Damenpark. De stichting biedt een hostel (kost en inwoning) aan stagiaires, afstudeerders en jonge medewerkers van bedrijven als DSM en Sabic. Daarnaast huisvest AMVJ buitenlandse studenten en docenten van Hogeschool Zuyd. De meeste gasten verblijven niet langer dan een half jaar of negen maanden in het hostel. Daarna keren ze terug naar hun woonplaats, of stromen door naar een woning in de omgeving.
De toenmalige gemeente Sittard heeft in 1999 de locatie aan de Kastanjelaan en Gouverneur van Hövellstraat aangeboden. Vanaf die tijd is ook Jo Coenen & Co architecten bij de plannen betrokken. Veel aandacht is besteed aan een goede inpassing van het gebouw in de naaste omgeving.


---- --