Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Wassenaar, 3 juli 2003

Erven Boudewijn Buch stappen naar de rechter

Verzoek vereffenaar te benoemen

Op 2 juli 2003 hebben drie erven van Boudewijn Buch (diens moeder en de broers Arthur en Patrick) een verzoek bij de rechtbank in Amsterdam ingediend tot het benoemen van een vereffenaar. De genoemde erven trokken begin juni hun volmacht in aan Jos van der Graaf, die belast was met de afhandeling van de nalatenschap van Buch.

Verloop afhandeling

Over de verdeling en de bestemming van de nalatenschap bestaat tussen de erven geen verschil van mening. Zo zal de letterkundige nalatenschap worden ondergebracht bij het Fonds voor de Letteren, een dwarsdoorsnede van de collectie wordt geschonken aan één of meer musea en wordt het overige geveild. De gang naar de rechter wordt veroorzaakt door de onprofessionele manier waarop de afhandeling tot nu toe is verlopen.

Patrick Buch: 'Wij lopen al maanden aan tegen het probleem dat zaken plaatsvinden waarvan wij niet op de hoogte worden gesteld, laat staan toestemming voor hebben gegeven. Zo was in het Acht uur Journaal van 2 juni j.l. te zien hoe taxateurs van een veilinghuis in de Amsterdamse woning van Boudewijn bezig waren te taxeren. Ook blijkt er een contract te zijn gesloten voor een documentaire die als bewijs moet dienen dat de erven zorgvuldig zijn omgegaan met de collectie van Boudewijn.'

Vriendenclub

Door broer Menno wordt elke gelegenheid aangegrepen de media te benaderen om daarbij zichzelf te profileren. Het is uitermate storend dat de zogenaamde 'vriendenclub' op eigen gezag opereert en advies uitbrengt over hoe om te gaan met de collectie.

Patrick Buch: 'In die club zit onder anderen Frits Barend. Barend liet zich in de Netwerk-uitzending van 5 juni en in een recent artikel in de Veronicagids laatdunkend uit over de erven (in Wassenaar). Wij voelen er niets voor om door Barend te worden geadviseerd, terwijl hij ons in de media aasgieren noemt.'

De erven die zich tot de rechter hebben gewend verlangen de benoeming van een vereffenaar die ter zake kundig is en op basis van inzicht en expertise de nalatenschap zal afwikkelen op een beschaafde manier die recht doet aan Boudewijn en zijn collectie.