Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 03-07-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19932


DBC experiment Ruimte voor Resultaat

De voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

CZ-B-2391311

3 juli 2003

Aanleiding en context

Met ingang van dit jaar is het experiment Ruimte voor Resultaat van start gegaan. Dit experiment is de eerste stap van de invoering van de systematiek van Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs). De DBC-systematiek is in de kern het invoeren van een transparante wijze van bekostiging van ziekenhuiszorg. In het experiment mogen zorgverzekeraars en zorgaanbieders afspraken maken over volume en prijs over 17 ingrepen (ca. 100 DBCs) waarvoor problematische wachtlijsten of -tijden bestaan. Voor meer informatie over het experiment verwijs ik u naar de brief van 15 november jl. (CZ/B 2333090) waarin een en ander is uitgewerkt. In deze brief is aangegeven dat de Tweede Kamer regelmatig zal worden geïnformeerd over de voortgang en de ervaringen in het experiment. De eerste voortgangsrapportage is op 19 mei jl. aan de Tweede Kamer gezonden (CB/B 2379223).

In de eerste voortgangsrapportage zijn vooral kwalitatieve ervaringen met het experiment gerapporteerd. Dit hield verband met het nog beperkte aantal afspraken dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders op dat moment hadden gemaakt. Bij de opstelling van de brief bestond de veronderstelling, onder meer gevoed door signalen uit het veld, dat een groter aantal DBC-afspraken in samenhang met de reguliere productieafspraken bij het CTG ingediend zou worden. Mede om deze reden is in genoemde rapportage opgenomen dat de Tweede Kamer eind juni 2003 nader geïnformeerd zou kunnen worden met kwantitatieve informatie over het experiment.

Stand van zaken

Per medio juni zijn 12 DBC-afspraken goedgekeurd door het College tarieven gezondheidszorg (CTG). Zorgverzekeraars hebben met 6 ziekenhuizen afspraken gemaakt en met 6 behandelcentra ZBCs. Het aantal is minder dan verwacht omdat de NVZ, de OMS en ZN in een eerder stadium hebben laten weten dat er vele gesprekken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over DBC-afspraken worden gevoerd. Op grond van deze signalen was de inschatting dat uiteindelijk enkele tientallen ziekenhuizen DBC-afspraken zullen maken. De geringe deelname is verklaarbaar vanwege het betrekkelijke nieuwe van het experiment en het zich nog moeten zetten van de onderhandel-verhoudingen die verbonden zijn met de DBC-systematiek. In de voortgangsrapportage van 19 mei jl. is reeds aangegeven dat het voor de hand ligt dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars enige voorbereidingstijd nodig hebben om de nieuwe elementen van het DBC-experiment te doorgronden en toe te passen.

Het voorgaande neemt niet weg dat in totaal 12 DBC-afspraken een te gering aantal is om een cijfermatig stabiel beeld aan de Tweede Kamer te rapporteren. Bovendien wil ik bij de cijfermatige gegevens van het experiment ook het cijferbeeld van de reguliere productieafspraken 2003 betrekken. Het totaalbeeld over 2003 wil ik afzetten tegen het beeld over 2002. Tevens wil ik kwalitatieve informatie verzamelen. Hiermee wordt onder meer bedoeld procesgegevens en het in beeld krijgen van eventuele, het experiment verstorende, effecten.

Planning

Reeds voor de start van het experiment Ruimte voor Resultaat is bepaald dat in september een evaluatie van het experiment zal plaatsvinden, aan de hand waarvan mede zal worden bepaald welke vervolgstappen aan de orde zijn. De voor de evaluatie benodigde informatie (de productie-afspraken 2003, de verdere resultaten van het DBC-experiment, kwalitatieve informatie) zal de komende maanden worden vergaard. Aan de hand van deze gegevens kan, het geheel overziende, een zowel kwantitatieve als kwalitatieve rapportage aan de Tweede Kamer worden opgesteld. Ik voorzie dat ik u deze rapportage in september kan doen toekomen. Alsdan is ook besluitvorming aan de orde over invoering van de DBC-systematiek per 1 januari 2004.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst