ChristenUnie


Geen geld voor onderzoek palliatieve zorg? Dinsdag 1 Juli 2003 - 10:43

ChristenUnie bevraagt samen met SP en SGP staatssecretaris Ross (CDA) van VWS

André Rouvoet heeft het initiatief genomen voor het stellen van schriftelijke vragen naar aanleiding van een uitzending van Twee Vandaag. Uit de documentaire van de actualiteitenrubriek blijkt dat staatssecretaris Clemence Ross-Van Dorp (CDA) de subsidie voor het onderzoek naar palliatieve zorg gaat schrappen, terwijl Nederland nu al achterloopt op dit terrein. In het buitenland bestaat de indruk dat het aantal euthanasiegevallen in Nederland zo hoog is vanwege de slechte palliatieve zorg. De vragen van André Rouvoet worden mede ingediend door Kant (SP) en Van der Vlies (SGP).

Vragen:

1. Klopt het bericht dat u de subsidie voor het onderzoek naar palliatieve zorg per eind december dit jaar geheel zult stopzetten?

2. Zo ja, hoe verhoudt zich dit besluit tot uw eerdere aankondiging (kamerstuk 26 800 XVI nummer 19) dat u de negen afdelingen palliatieve zorg bij de IKCs vanaf 1 januari 2004 structureel zult financieren? Wat was de inhoud van het voorstel van de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC) dat u bij uw besluitvorming zou betrekken?

3. Bent u het eens met de stelling zoals in de uitzending van Twee Vandaag verwoord door onderzoeker Van der Wal dat er de komende jaren nog veel geld nodig is om het onderzoek naar pijnbestrijding in Nederland op peil te brengen?

4. Verwacht u dat behaalde onderzoeksresultaten verloren zullen gaan wanneer de subsidiëring wordt stopgezet? Bent u het eens met de stellling dat vijf jaar een te korte tijd is voor wetenschappelijk onderzoek om zich voldoende te bewijzen om voor private financiering in aanmerking te komen?

5. Wat vindt u van het gegeven dat in het buitenland het beeld bestaat dat de Nederlandse euthanasiepraktijk (meer euthanasiegevallen dan elders) samenhangt met het gebrekkige niveau van de pijnbestrijding?

---