ChristenUnie


Negeert Nederland gehandicaptensport? Woensdag 2 Juli 2003 - 10:47

Geen huldiging voor deelnemers aan Special Olympic World Summer Games

André Rouvoet wil weten waarom de Nederlandse regering zo weinig aandacht heeft voor de prestaties van Nederlandse sporters tijdens de Special Olympics World Summer Games. Aan deze manifestatie hebben 7000 gehandicapte sporters uit 166 landen deelgenomen. De Nederlandse equipe behaalde 32 gouden, 20 zilveren en 23 bronzen medailles. Maar de regering had daar nauwelijks aandacht voor. Gelet op de doelstellingen van het gehandicaptenbeleid en de stimulering van de breedtesport betreurt Rouvoet dat. Daarom stelde hij onderstaande vragen aan de staatssecretarissen van VWS en OCW.


1. Is u bekend dat tussen 21 en 29 juni jl. de Special Olympics World Summer Games voor mensen met een verstandelijke beperking in Ierland hebben plaats gevonden, waaraan 7000 sporters uit 166 landen hebben meegedaan en waarbij 30.000 vrijwilligers waren betrokken?

2. Heeft de regering betrokkenheid gehad bij de Nederlandse delegatie, bestaande uit 52 sporters en 13 coaches? Zo ja, op welke wijze is deze betrokkenheid vorm gegeven?
3. Wat is de reden dat er vanuit de Nederlandse overheid zo weinig aandacht is besteed c.q. zo weinig prioriteit is geschonken aan deze World Special Olympic Summer Games, terwijl - bezien vanuit de doelstellingen van het gehandicaptenbeleid en van de stimulering van de breedtesport - verwacht had mogen worden dat juist deze Spelen extra aandacht zouden hebben gekregen?
4. Wordt de Nederlandse delegatie van de World Special Olympic Summer Games nog officieel gehuldigd zoals de Nederlandse delegaties aan de Olympische Spelen en de Paralympics ten deel valt? Indien niet, waarom niet?

5. Ligt naar uw mening op dit terrein van sportbeoefening niet een bijzondere verantwoordelijkheid voor de publieke omroepen? Bent u bereid met de 'publieke omroep' in overleg te treden om te bezien op welke wijze de publieke aandacht voor deze vorm van sportbeoefening kan worden vergroot en dat volgende keer aan dit evenement meer publieke aandacht wordt gegeven?
---