Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB
Veluwetransferium bij NS-station in Ede

Den Haag, 3 juli 2003

De ANWB pleit ervoor om een Veluwetransferium in Ede te vestigen nabij het NS-station in Ede-Oost. Zo'n transferium moet de bezoekers aan de rand van Veluwe opvangen, zodat er minder autoverkeer via het hart van de Veluwe gaat. Hierdoor wordt de natuur minder belast en vermindert de geluidshinder voor recreanten. De locatie Ede-oost heeft de voorkeur van de ANWB mits de oostelijke randweg wordt aangelegd met een aansluiting op de A12.

De locatie Ede-oost kan pas op termijn worden gerealiseerd. Tot die tijd zou het transferium bij het natuurcentrum aan de Ginkelseweg kunnen komen.

Dat staat in een notitie die ANWB-regioconsulent R. Gremmen vanmorgen heeft aangeboden aan wethouder W. J. Dekker van de gemeente Ede. In die gemeente speelt de vraag of er een Veluwetransferium moet komen en op welke plek. Met de notitie wil de ANWB een bijdrage leveren aan deze discussie. In totaal zijn zes mogelijke locaties bekeken. Daarbij hebben leden van de ANWB inspecties ter plaatse verricht.

Een Veluwetransferium is een parkeermogelijkheid op de rand van een natuurgebied, waar mogelijkheden bestaan om te voet of per fiets de natuur in te gaan. Een dergelijke voorziening moet ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. Uiteraard moet het transferium fraai in het landschap worden ingepast.

De ANWB is - met de provincie Gelderland - voorstander van om op meer plekken aan de rand van de Veluwe transferia aan te leggen.

Noot voor de redactie;