Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: LNV werkt aan vernieuwing beleid schelpdiervisserij

Nr. 73 3 juli 2003

LNV WERKT AAN VERNIEUWING BELEID SCHELPDIERVISSERIJ

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontwikkelt nieuw beleid voor de schelpdiervisserij. De resultaten van wetenschappelijk onderzoek en een maatschappelijk consultatieronde vormen hiervoor de basis. Om het nieuwe beleid te kunnen toetsen bij belanghebbenden, heeft minister Veerman een Beleidsadviesgroep (BAG) ingesteld, die onder voorzitterschap staat van mevrouw S. de Jong, oud-staatssecretaris, huidig burgemeester van Leek en voormalig voorzitter van de Waddenadviesraad. De BAG is op 3 juli 2003 van start gegaan.

De BAG heeft als opdracht om de minister te adviseren tijdens de beleidsontwikkeling. De BAG bestaat, naast enkele ambtelijke vertegenwoordigers, uit bestuurders van natuur- en visserijorganisaties die een belang hebben bij het nieuwe beleid. De minister heeft de onafhankelijke voorzitter aangesteld om te waarborgen dat de discussies in de BAG zo constructief mogelijk verlopen.

De beleidsontwikkeling wordt ondersteund door een wetenschappelijke evaluatie van het huidige schelpdiervisserijbeleid (EVA II). Dit onderzoek wordt begeleid door een stuurgroep waarin de meest betrokken belangenorganisaties zijn vertegenwoordigd. Eind juli is het samenvattend rapport met de hoofdconclusies beschikbaar. Het wetenschappelijk eindrapport verschijnt in september.

In augustus en september worden regiobijeenkomsten gehouden voor belanghebbenden en geĂŻnteresseerden om over de opzet van het nieuwe beleid te spreken. Daarnaast zijn er twee bijeenkomsten speciaal voor gemeenten, provincies en ander overheden. Al deze bijeenkomsten worden voorgezeten door de voorzitter van de BAG.

Informatie over het EVA II onderzoek en over de ontwikkeling van het nieuwe schelpdiervisserijbeleid is vanaf 3 juli 2003 ook te vinden op www.minlnv.nl/eva2.