Provincie Flevoland



Beter openbaar vervoer rond Almere

Snelle en rechtstreekse verbindingen met Amsterdam, nieuwe bussen met een lage instap, betere reisinformatie, een gegarandeerde zitplaats voor alle reizigers. Deze kwaliteitsverbeteringen gaat de provincie Flevoland realiseren met streekvervoerder Connexxion, die tussen 2004 en 2010 het openbaar vervoer tussen Almere en het oude land gaat verzorgen.

Van Almere Haven naar Amsterdam Amstel gaat vanaf 2004 in de ochtendspits iedere 10 minuten een bus rijden. Er komen sowieso meer reismogelijkheden tussen Almere en Amsterdam Amstel en Amsterdam Zuid-Oost door betere overstapmogelijkheden in Muiden. Met de oplevering van de zogenaamde Gooiboog kunnen treinreizigers vanuit Almere al vanaf half december 2003 rechtstreeks met de trein naar Utrecht Centraal. Met deze nieuwe treinverbinding worden de bestaande busverbinding van Almere Stad naar Naarden-Bussum (lijn 155) resp. naar Utrecht (lijn 295) overbodig.

De verbeteringen in het streekvervoer zijn het rechtstreekse gevolg van de openbare aanbesteding. Bij deze eerste openbare aanbesteding scoort de aanbieding van Connexxion in de ogen van de provincie Flevoland het best bij de beoordeling op prijs en kwaliteit. Hiermee wint Connexxion, na de aanbestedingen van de stadsdiensten van stadsvervoer Almere en Lelystad, de derde aanbesteding op rij in de provincie. De concurrerende vervoerbedrijven Arriva en BBA laat Connexxion hiermee achter zich. Voor de provincie levert de aanbesteding een forse besparing op, waarmee de dreigende inkrimping van het openbaar vervoer als gevolg van rijksbezuinigingen in ieder geval voorlopig kan worden voorkomen.

Met de procedure van het openbaar aanbesteden van het streekvervoer rond Almere nodigde de provincie vervoersbedrijven uit om een aanbieding te doen. De vervoerder die de beste
prijs-kwaliteitverhouding biedt, mag voor een periode van 6 jaar het openbaar vervoer verzorgen. Hoofddoel van deze nieuwe werkwijze is beter openbaar vervoer zonder dat de kosten stijgen voor de provincie.