Provincie Flevoland



Duurzaam ondernemen in de lift

Ruim een kwart van alle bedrijven in Flevoland maakt gebruikt van duurzame energie, werkt met duurzame technologie en/of doet aan energiebesparing. Het aantal actieve bedrijven ligt in de gemeenten Noordoostpolder en Zeewolde beduidend boven het gemiddelde; de gemeente Lelystad daarentegen scoort met 20% lager dan elders. Een en ander blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) in opdracht van de provincie Flevoland.

Dat ondernemers duurzaam ondernemen belangrijk vinden blijkt ook uit het investeringsgedrag: van de totale groep bedrijven (67%) die in 2002 investeerden, heeft 32% ook maatregelen op gebied van DO genomen tegen 14% van de bedrijven zonder investeringen. Van de bedrijven die winst behaalde (89%) heeft 27% maatregelen op gebied van duurzaam ondernemen genomen tegen 13% van de bedrijven die geen winst maakten. Naarmate een bedrijf groter is worden ook vaker maatregelen op het gebied van duurzaam ondernemen genomen.

Het onderzoek is eind 2002 uitgevoerd als onderdeel van de jaarlijkse Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (ERBO) van de Kamer van Koophandel. De provincie Flevoland wil de komende jaren de ontwikkelingen in de gaten houden: behoud van economische groei mag het milieu niet onevenredig zwaar belasten, vindt zij. Aangenomen wordt dat duurzaam ondernemen in belangrijke mate aan het realiseren van deze doelstelling bijdraagt.

Bij de meeste ondernemingen die duurzame maatregelen nemen, wordt geen gebruik gemaakt van subsidie en slechts 18% van fiscale maatregelen zoals de energie-investeringsaftrek regeling (EIA). Voor advisering zijn de eigen accountant en Stichting Duurzaam Flevoland (totaal 18%) genoemd.