Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten


03-07-2003
Aanpassing privaatrechtelijke verkoopbepalingen t.a.v. woonruimte bekendmaking

Thans is (sinds de uitgifte van bouwgrond in het Middengebied) t.a.v. de bepalingen voortvloeiende uit het grondverkopen- en vestigingsbeleid geen tijdslimiet (was tien jaar) meer opgenomen, zodat sprake is van een eeuwigdurend kettingbeding. Voorts is bepaald dat de koper van een zodanige "claimwoning" de door hem of haar achter te laten eigen woning eveneens dient te belasten met de claim en zo vervolgens.
Het doorgeven van de claims gaat derhalve eveneens door tot het oneindige.
Het beleid is destijds in deze mate aangescherpt, aangezien de prijzen van de bestaande woningen t.o.v. de nieuwbouwwoningen sterk stegen, de druk op de woningmarkt vanuit de regio toenam, evenals de speculatie. Thans is er door stabilisering van de koopprijzen geen sprake meer van speculatie en worden de huidige stringente bepalingen als bezwarend ervaren.

In verband hiermede heeft de gemeenteraad in zijn vergadering van 26 juni j.l. besloten de bepalingen per 1 juli 2003 te versoepelen. Besloten is t.a.v. de privaatrechtelijke beperkende verkoopbepalingen een tijdslimiet van tien jaren i.p.v. "eeuwig durend" in te voeren. Voorts is besloten slechts één achter te laten eigen woning bij de aankoop van bouwgrond met een privaatrechtelijke claim te belasten. In de praktijk betekent dit dat er behalve bij de aankoop van bouwgrond voor één achter te laten eigen woning, vanaf 1 juli 2003 geen nieuwe claims meer worden gevestigd en voorts de claim vervalt, nadat men de woning na aankoop tenminste tien jaren daadwerkelijk en tevens blijkende uit de inschrijving in het bevolkingsregister heeft bewoond.

De reeds gevestigde privaatrechtelijk claims blijven, overigens nu voor een termijn van tien jaren, gehandhaafd.
Het raadsvoorstel ligt ter inzage bij de Sector Grondgebied, Mgr. C. Veermanlaan 1f te Volendam.
Nadere informatie kunt u verkrijgen bij de afdeling VROM, telefoon 0299-398495.