Gemeente Bodegraven

'Is uw gemeente ouderenproof?'

Foto: groepsfoto Deskundigheid van (toekomstige) ouderen als basis voor ouderenbeleid

De gemeente Bodegraven en de Stichting Welzijn Ouderen Bodegraven zijn van mening dat (toekomstige) ouderen de deskundigen bij uitstek zijn om aan te geven wat zij nu en in de toekomst nodig hebben om optimaal oud(er) te kunnen worden. De resultaten van de themawerkgroepen zullen de bouwstenen vormen voor integraal lokaal ouderenbeleid van de gemeente Bodegraven.

Convenant

De gemeente Bodegraven, de Stichting Welzijn Ouderen Bodegraven en de provincie Zuid-Holland zullen gezamenlijk een convenant ondertekenen. Hierin wordt verklaard dat ze er samen voor zorgen dat het project Is uw gemeente Ouderenproof? slaagt en dat er in het toekomstig beleid rekening wordt gehouden met de mening en aanbevelingen van de ouderen zelf in Bodegraven, zoals die uit de themawerkgroepen naar voren zullen komen. Voor de uitvoering van het project stellen zowel de provincie als de gemeente Bodegraven geld beschikbaar.

De themawerkgroepen

In totaal worden vier themawerkgroepen ingesteld die bestaan uit acht tot vijftien deelnemers. Deze themawerkgroepen krijgen vooraf een voorzitter en een secretaris toegewezen. Iedere themawerkgroep behandelt een specifiek thema.

Wat wordt verwacht van de deelnemers in de themawerkgroepen?

De opdracht aan iedere themawerkgroep is criteria op te stellen rond het thema. De vraag die daarbij steeds centraal staat is: Wat is er nodig? Bij het thema zorg gaat het dan bijvoorbeeld om de vraag wat is er nodig om zo zelfstandig mogelijk in uw gemeente te kunnen (blijven) wonen, nu en in de toekomst? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag praten de deelnemers in de themawerkgroepen met elkaar over hun eigen ervaringen, ideeën en meningen en/of doen zij onderzoek in hun directe woon- of leefomgeving. Aan de hand van de opgestelde criteria kan gekeken worden in hoeverre de gemeente Bodegraven Ouderenproof is. Ook vormen de criteria een basis voor een visie op het integrale lokale ouderenbeleid.

De themawerkgroepen zullen ongeveer 4 tot 6 maal bij elkaar komen op een locatie in Bodegraven, in een periode van vijf maanden. De bijeenkomsten duren ongeveer twee uur per keer en zullen met name in de avond plaatsvinden. Tussentijds zullen de deelnemers informatie vergaren om de vragen te kunnen beantwoorden. Van iedere bijeenkomst wordt een verslag gemaakt.

Themawerkgroepen

Hieronder zijn, om u alvast een indruk te geven, enkele gespreksonderwerpen en vragen aangegeven per themawerkgroep. De centrale vraag is steeds Wat is er nodig om zo zelfstandig mogelijk in de gemeente Bodegraven te kunnen (blijven) wonen, nu én in de toekomst?.

Themawerkgroep Wonen

Hierbij gaat het over de woning en de woonomgeving. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Is uw woning aangepast? Waar wilt u wonen als u niet meer zelfstandig in uw eigen woning kunt wonen? Welke voorzieningen zijn er in uw woonomgeving en welke mist u? Zijn de voorzieningen goed toegankelijk voor mensen met een functiebeperking? Kunt u overal veilig oversteken? Enz.

Themawerkgroep Zorg

Hierbij gaat het over de aanwezige en ontbrekende zorg(voorzieningen) in Bodegraven en de informatievoorziening hierover. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: van welke zorgvoorzieningen maakt u gebruik of zou u in de toekomst gebruik willen/moeten maken? Wat zou verbeterd kunnen worden? Wat ontbreekt aan zorgvoorzieningen? Hoe is de informatievoorziening over het zorgaanbod en procedures daaromtrent? Wat kan de rol zijn van vrijwilligers in de zorg? Enz.

Themawerkgroep Welzijn en participatie

Hierbij gaat het over welzijnsactiviteiten die in Bodegraven worden aangeboden, zoals sport, recreatie, educatieve en culturele activiteiten, maar ook de mogelijkheden op het gebied van vrijwilligerswerk. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn: wat is het aanbod aan welzijnsactiviteiten voor ouderen? Wat ontbreekt in het aanbod? Wat is de mate van gebruik van voorzieningen? Zijn de activiteiten voldoende afgestemd op ouderen? Enz.

Themawerkgroep Dienstverlening

Hierbij gaat het over de dienstverlening van zorginstellingen, banken, gemeentelijke diensten en instellingen maar ook van klussendiensten, persoonsalarmering, enz. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Welke activiteiten onderneemt u zoal en van welke diensten maakt u daarbij gebruik? Wat is het dienstenaanbod (commercieel en niet-commercieel), zoals bijvoorbeeld van huisartsen, thuiszorg, banken, maaltijdservice en winkels? Wat mist u in uw nabijheid? Hoe is de informatievoorziening rondom het dienstenaanbod en rondom de aanvraag van voorzieningen? Zijn verschillende diensten goed op elkaar afgestemd? Wat dient veranderd te worden? Enzovoorts.