Politie Hollands Midden
Datum: 2 juli 2003

(

Een onbezorgde vakantie met het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het aantal inbraken binnen de grenzen van politie Hollands Midden (de Duin- en Bollenstreek, regio Leiden, de Rijn- en Veenstreek, regio Gouda en de Krimpenerwaard) is in 2002 sterk gedaald, met bijna 15%. Onder andere het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) heeft hieraan zeker zijn steentje bijgedragen. Bewoners kunnen met dit keurmerk zelf zorgen dat zij veilig(er) wonen en daarmee daalt het inbraakrisico met 95%!

Veilig wonen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Elk jaar wordt er in Nederland 88.000 keer ingebroken. Misschien is het u ook al eens overkomen. En anders kent u vast wel iemand die het heeft meegemaakt. Ramen of deuren vernield. Gekoesterde bezittingen zomaar ineens verdwenen. Maar het ergste is misschien wel het idee van die onbekende in huis.

Maak het inbrekers lastig
Gelukkig kunt u zelf heel wat doen om een inbraak in uw woning te voorkomen. Inbrekers maken graag misbruik van onze gewoonten, bijvoorbeeld het touwtje uit de brievenbus, of een open raam of deur. Let daarom goed op uw gewoonten. En beveilig uw huis met goed hang- en sluitwerk. Onderzoek heeft uitgewezen dat goed hang- en sluitwerk een inbreker minimaal drie minuten bezighoudt. Dit is voor veel inbrekers te lang en dus geven ze het op.

Een onbezorgde vakantie
De vakantie staat weer voor de deur. Maar voordat u aan zonnebril en korte broeken denkt, hoe zit het met het huis dat achterblijft? Is dat wel veilig terwijl u onbezorgd in de zon ligt? Het is wellicht verstandig om nu na te denken over inbraakbeveiliging. Tijdens de vakantie staat het huis tenslotte leeg en dat is aanlokkelijk voor inbrekers.

Preventieadvies
Het PolitieKeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kan u helpen uw woning inbraakveilig te maken. Een inbreker zoekt altijd naar de zwakke plekken van een woning om binnen te komen. Wat de zwakke plekken van uw woning zijn, kunt u te weten komen door aan een erkend PKVW-bedrijf bij u in de buurt een gratis preventieadvies aan te vragen. Bij de politie in uw gemeente kunt u een informatie-envelop over het PKVW ophalen, waar onder andere een lijst in zit met erkende PKVW-bedrijven bij u in de buurt. Vervolgens komt iemand van het erkende bedrijf bij u langs en samen met u bekijkt hij of zij waar de zwakke plekken van uw woning zitten en wat u kunt doen om uw huis inbraakveiliger te maken. Wanneer u de aanpassingen heeft gedaan, of heeft laten uitvoeren door een PKVW-bedrijf, kunt u het certificaat Veilige Woning aanvragen bij het erkende PKVW-bedrijf. Met dit certificaat als bewijs kunt u korting vragen op uw inboedelverzekeringspremie bij uw verzekeraar. En het belangrijkste is natuurlijk dat u veilig woont en u (weet) veilig voelt in uw huis. Voor meer informatie over het PolitieKeurmerk Veilig Wonen kunt u de website www.politiekeurmerk.nl bezoeken of de informatie-envelop bij uw plaatselijke politie ophalen.