Ingezonden persbericht

Ontrouw aan medicijnen door chronisch zieken groot probleem wereldwijd

De WHO, Wereld Gezondheidsorganisatie, laat vandaag weten dat het ontrouw zijn aan medicijnen bij lange termijn behandeling van chronische ziekten, zoals cardiovasculaire ziekten, HIV/AIDS, of depressie een toenemend wereldwijd probleem is van opmerkelijke grootte. Dit niet aan de voorschriften houden, gebeurt in alle situaties waarbij de patiënt zelf gegevens moet bijhouden voor zijn of haar behandeling, ongeacht het type ziekte.

In ontwikkelde landen is slechts 50% van de chronisch zieken trouw aan de voorschriften, in minder ontwikkelde landen ligt dit percentage nog lager.

patiënten trouw aan medicatie regime voor hoge bloeddruk

Gambia 27%

China 43%

V.S. 51%

Vergelijkbare percentages zijn gesignaleerd voor depressie (40%-70%), astma (43% voor acute behandeling en 28% voor regulier) en HIV/AIDS (37%-83%). Dit zijn enkele gegevens uit het onlangs door de Wereld Gezondheidsorganisatie gepubliceerde rapport 'Adherence to Long Term Therapies. Evidence for Action'.

''Het slecht opvolgen van behandelvoorschriften is de voornaamste reden waarom patiënten niet de volledige gezondheidsvoordelen halen uit hun medicijnen. Het veroorzaakt medische en psychosociale ziektecomplicaties, reduceert de levenskwaliteit van de patiënt, en verhoogt de kans op het ontwikkelen van afweer van de medicijnen'', aldus Dr Derek Yach, Executive Director van de Wereld Gezondheidsorganisatie. "Alles samen genomen, brengt dit ook schade aan de werking van de gezondheidszorg wereldwijd".

Bron: WHO