Gemeente Enschede

Extra impuls jongerenwerk door wijkwelzijnsinstellingen


Enschede, 03-07-2003

Kwart budget besteden aan jongerenwerk

De wijkwelzijnsinstellingen (WWI) in Enschede gaan meer geld inzetten voor jongerenwerk. In de komende drie jaar gaan zij het hiervoor beschikbare budget verhogen tot 25% van het totale budget voor wijkwelzijn. Dit besluit van de WWI-directeuren is vastgelegd in een gezamenlijk plan voor de inzet van het totale gesubsidieerde jongerenwerk. Naast de extra structurele middelen (? 397.000) die de gemeenteraad met ingang van dit jaar beschikbaar stelde voor het jongerenwerk, is dit een enorme impuls voor het jongerenwerk in de stad.

De Gemeente Enschede hecht veel belang aan een helder, flexibel en efficiënt beleid van de wijkwelzijnsinstellingen (WWI). Het vergroot de inzichtelijkheid van het jongerenwerk voor de buitenwacht en het vergemakkelijkt de samenwerking met andere partners. Daarom heeft de gemeente de directeuren van de diverse WWI opdracht gegeven vanuit dit oogpunt een gezamenlijk plan op te stellen. De instellingen hebben in hun plan gekozen voor een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling v.w.b. gebieden en voor het oormerken van de gelden voor jongerenwerk binnen hun budget.
In elk stadsdeel is de betreffende wijkwelzijnsinstelling verantwoordelijk voor de totale aanpak op het gebied van jongerenwerk in het eigen werkgebied. Voor de uitgaansgebieden, zijnde het citygebied en het gebied rond het Arke-stadion en Go Planet, is De Rots, instelling voor specifiek jongerenwerk verantwoordelijk. Zo ontstaat er voor elk gebied een duidelijke voordeur, waar zowel jongeren als samenwerkingspartners terechtkunnen als het om jongerenwerk gaat.
De instellingen geven aan op verschillende niveaus afstemming te zullen zoeken met samenwerkingspartners. De jongeren hebben rechtstreeks invloed op het activiteitenprogramma dat hen wordt aangeboden. Daarnaast zullen de WWI de komende periode op basis van ?best practises? de methodieken voor jeugdparticipatie uitbreiden. De toezegging in de komende drie jaar toe te groeien naar een situatie waarin tenminste 25% van de huidige reguliere subsidie wordt besteed aan het jongerenwerk en de toevoeging van de extra middelen betekenen voor alle instellingen een belangrijke intensivering.

De wijkwelzijnsinstellingen zullen ook aan de slag gaan om het jongerenwerk meetbaar en inzichtelijk te maken. Jaarlijks wordt een beleidsdocument opgesteld en wordt per stadsdeel een plan van aanpak gemaakt. Voorts hebben de instellingen een jongerenmonitor ontwikkeld. Tevens is er een brochure opgesteld waarin het jongerenwerk in Enschede op een heldere wijze beschreven wordt.
---

Gepubliceerd op 03-07-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar overzicht Persberichten