CDA

03-07-03
Vragen over doorgeven camerabeelden van Rijkswaterstaat aan politie De Tweede Kamerleden Sybrand van Haersma Buma en Marleen de Pater hebben aan minister van Verkeer en Waterstaat Peijs schriftelijke vragen gesteld over het doorgeven van camerabeelden van en door Rijkswaterstaat aan de politie.

De Kamerleden vragen zich af waarom de politie alleen bij concrete verdenking gebruik mag maken van de beelden. Zij vinden dat de politie ook zonder concrete verdenkingen gebruik moeten kunnen maken van de beelden en vinden dat daartoe het Privacyreglement Verkeersregistratiesysteemmen dient
te worden aangepast.

Hieronder staan alle vragen die de Kamerleden hebben gesteld.


1. Bent u bereid het Privacyreglement Verkeersregistratiesystemen aan de Kamer te doen toekomen? *


2. Waarom mag de politie alleen bij concrete verdenking gebruik maken van de beelden die door Rijkswaterstaat worden opgenomen?


3. Wat gebeurt er wanneer door de camera's een strafbaar feit wordt geconstateerd?


4. Deelt u de mening dat de bestrijding van criminaliteit en onveiligheid vergt dat de politie ook zonder concrete verdenking van de beelden gebruik moet kunnen maken?


5. Bent u ermee bekend dat de Londense politie op ruime schaal gebruik kan maken van de beelden die aldaar door de tolcamera's worden opgenomen.


6. Waarom kan op dit terrein in Nederland niet wat in Groot-Brittannië wel kan?


7. Bent u bereid het Privacyreglement Verkeersregistratiesystemen zodanig aan te passen dat de politie ook zonder concrete verdenking beelden kan gebruiken op een vergelijkbare wijze als in Londen?


* Staatscourant 23 juni 2003