Electronic Commerce Platform


Intentieverklaring kwaliteitsregeling voor het leveren van internetdiensten aan onderwijsinstellingen | 09-07-2003

Den Haag, 3 juli 2003

Vandaag tekenden Stichting Ict op School en Branchevereniging Nederlandse Internet Providers (NLIP) een intentieverklaring over een kwaliteitsregeling voor internetproviders voor het leveren van internet- en communicatiediensten aan onderwijsinstellingen. De kwaliteitsregeling, die binnen twee maanden verschijnt, zal het internetaanbod aan scholen inzichtelijker maken.

Vanaf januari 2004 kiezen scholen hun eigen internetprovider (ISP). Tot die tijd hebben alle scholen toegang tot Kennisnet het breedbandnetwerk voor scholen op basis van een centraal contract van het ministerie van OC&W met de provider nl.tree. Vorig jaar besloot het ministerie het contract met de provider nl.tree op te zeggen. De achtergronden van dit besluit waren: de behoefte aan een gevarieerder dienstenaanbod, een meer marktconform aanbod, deregulering en meer autonomie voor de scholen.

Beide organisaties streven ernaar de kwaliteitsregeling binnen twee maanden tot stand te brengen. Deze kwaliteitsregeling is bedoeld als een hulpmiddel voor onderwijsinstellingen bij de keuze van een provider. Doordat vanaf volgend jaar onderwijsinstellingen de vrijheid krijgen om zelf de internetvoorziening in de richten, krijgen scholen te maken met technische en financiële zaken (denk aan netwerkspecificaties, beheer, beveiliging, inkoop). Ict op School treedt hierbij op als intermediair tussen de scholen en samenwerkingsverbanden en de aanbieders. Tijdens bijeenkomsten hebben representanten van de verschillende onderwijssectoren hun wensen en eisen geformuleerd.

De kwaliteitsregeling onderscheidt providers met een dienstverlening die geschikt is voor scholen. De kwaliteitscriteria zullen gedeeltelijk herbruikbaar zijn voor andere doelgroepen. Na ontwikkeling van de kwaliteitsregeling zal de NLIP deze uitbreiden naar andere segmenten.

De regeling komt aan twee doelen tegemoet. Ten eerste waarborgt de regeling de kwaliteit van internet- en communicatiediensten aan onderwijsinstellingen. Op deze manier kunnen scholen zeker zijn dat providers die meedoen, diensten leveren die voldoen aan de verwachting. Ten tweede maakt de regeling het aanbod aan scholen transparanter. Door standaardcriteria te gebruiken in de dienstenomschrijving, kan een school providers vergelijken op prijs en dienstverlening. Hierdoor wordt de markt niet alleen inzichtelijker maar ook competitiever. Een lijst van providers die de kwaliteitsregeling onderschrijven zal op de websites van beide organisaties te vinden zijn.

Stichting Ict op School stelt in overleg met de NLIP en het onderwijsveld de kwaliteitscriteria vast. De criteria vallen uiteen in het bieden van basisvoorzieningen en het leveren van volledige en juiste informatie over hun diensten, voldoende
gebruikersondersteuning, goede beveiliging. De kwaliteitsregeling is geen keurmerk, maar een oriënterend hulpmiddel voor scholen. Deelname aan de kwaliteitsregeling is vrij, maar de NLIP zal haar leden sterk adviseren hiervan gebruik te maken. ISPs die meedoen onderschrijven de kwaliteitsregeling. Toetsing vindt plaats op basis van een nog te ontwikkelen procedure voor het onderwijs.

Dit initiatief wordt ondersteund door ECP.nl, EPN, NICTIZ, Stichting ICTU en Stichting Kennisnet.

Over Ict op School

Stichting Ict op School is een onafhankelijke stichting die door het stimuleren van samenwerking en kennisuitwisseling scholen voor primair en voortgezet onderwijs in staat wil stellen op effectieve en efficiënte wijze ICT in het onderwijs te integreren. In de rol van procescoördinator en consumentenorganisatie voert Ict op School activiteiten uit die gericht zijn op verbetering van ICT-producten en
-diensten voor het onderwijs.

Ict op School is opgericht door de organisaties voor bestuur en management, verenigd in de Vereniging van Samenwerkende Werkgevers Organisaties (VSWO, bestaande uit VBKO, Besturenraad, VBS en VOS-ABB), met medewerking van de verenigingen van onderwijsmanagers AVS en VVO en de besturenorganisaties Concent en VGS.

Over NLIP

De Branchevereniging Nederlandse Internet Providers (NLIP) is op 28 juni 1995 opgericht om een gelijk speelveld voor internettoegang te bevorderen in Nederland. De vereniging is uitgegroeid tot een professionele belangenbehartiger voor de ISPsector en met ongeveer 45 aangesloten leden vertegenwoordigt zij heden een meerderheid van de markt voor internettoegang.

De NLIP heeft een drievoudige doelstelling. Ten eerste streeft de NLIP naar een continue verbetering van de kwaliteit van het Internet in Nederland. Om lid te worden, moeten leden aan onze kwaliteitseisen en gedragscode voldoen. Ten tweede richt de NLIP zich op het bevorderen van de groei en de continuïteit van het Internet in Nederland. Ten derde, spant de NLIP zich natuurlijk in voor het behartigen van de belangen van de aangesloten leden.