Gemeente Weert

24-06-2003

Gratis mee te maken
Vijfde openlucht-concert in serie op Nieuwe Markt

Op de Nieuwe Markt in Weert vindt gedurende enkele achtereenvolgende koopavonden op donderdag een serie zomeravondconcerten plaats van Weerter muziekgezelschappen en schutterijen. De concerten, die voor iedereen gratis zijn mee te maken, worden gehouden in de openlucht. De optredens beginnen steeds om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur. Het vijfde concert in de reeks vindt plaats op donderdag 3 juli a.s.

De locatie voor de concerten is de Nieuwe Markt, midden in de stad. Sinds dit plein grondig is opgeknapt is het tevens in gebruik als terrein voor evenementen in de binnenstad. De plek leent zich uitstekend voor kleinschalige gebeurtenissen van dit soort.

Donderdag 3 juli a.s.
Het vijfde van de reeks concerten wordt op donderdag 3 juli gehouden door de drumband St. Antonius Stramproy en de harmonie van het Heilig Hart Altweerterheide.

Drumband St. Antonius Stramproy
De schutterij St. Antonius Stramproy is opgericht in 1475. Aan het hoofd van de Abdij Thorn stond van 1472 tot 1486 de Abdis Gertrudis van Sombreff tot Reckheim. Zij had speciale belangstelling voor het kwartier Stramproede en kwam er vaak. Zij droeg officieel een groep mensen op om hun medeburgers te beschutten en te beschermen. De eerste schutterij in het Vorstendom Thorn was gesticht. Abdis Gertrudis schonk aan de schutterij de oudste koningsplaat of althans een zilveren schildje dat nu aan het koningszilver is toegevoegd, waarop haar wapen is gegraveerd.
Zeer waarschijnlijk is men omstreeks het midden van de 19e eeuw begonnen met het schieten op bolletjes. In Limburg werd het schieten hoofdzaak. De oudste prijsmedaille van St. Antonius is van 1878 en werd behaald te Kessenich. Het schuttersfeest van 1892 werd gewonnen door Stramproy.
Ook bij de oprichting van de bond Eendracht Maakt Macht was St. Antonius direct present en leverde zelfs twee bestuursleden, J. van Dael, ondervoorzitter en Jos Stultjens secretaris. De schietprestaties bleven nog beneden peil. Dit veranderde pas in 1967 toen werd besloten om een nieuwe buks caliber 16 te kopen. Sinds die tijd zijn er vele prijzen behaald. De tweede plaats op het OLS te Voerendaal in 1995 was één van die hoogtepunten. In 2002 werd het 525-jarig jubileum van schutterij St. Antonius gevierd.

Harmonie van het Heilig Hart Altweerterheide
De harmonie van het H.Hart is bijna 25 jaar jong. Het volgend jaar zal het zilveren jubileumfeest gevierd worden.
Na het zeer succesvolle jaar 2002, waarin het landskampioenschap in de eerste klasse werd behaald, volgde promotie naar de klasse uitmuntendheid. De muziekcommissie van de harmonie heeft ook voor 2003 voor een uitdaging gezorgd! Samen met de dirigent besloten ze een groot aantal muziekstukken van bekende films te gaan instuderen en het is de bedoeling dat in het najaar dit filmconcert meerdere keren wordt uitgevoerd, o.a. in het
Munttheater.
Het concert op 3 juli op de Nieuwe Markt staat dan ook in het kader van dit filmconcert.
Het programma wordt dan uitgevoerd door de harmonie en een percussiegroep, bestaande uit leden van de harmonie en van de schutterij St. Antonius uit Altweerterheide.