Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Inspectie overbelading bouwverkeer

Inspectie Verkeer en Waterstaat controleert overbelading bouwverkeer.

De komende maanden krijgen vervoerders van bouwmaterialen extra aandacht van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Vrachtwagens met zand, grind, steen en bouwafval worden tijdens deze speciale actie naar de weegbruggen geleid waarbij met name kipperauto's op overbelading worden gecontroleerd.

Uit eerdere metingen blijkt deze transportsector stelselmatig de toegelaten aslasten en totaalgewichten te overschrijden. Rijden met te zwaar beladen vrachtwagens veroorzaakt schade aan het wegdek (op het hoofdwegennet 25 miljoen euro per jaar) en heeft een negatieve invloed op de verkeersveiligheid. Bovendien is er sprake van een oneerlijke concurrentie.

Met deze thema-actie wil de IVW het aantal overtredingen terugdringen, inzicht krijgen in de mate waarin gehanteerde tarieven invloed hebben op overbelading en wat de rol is van een verlader. De controles worden gehouden rond Vinexlokaties en grote bouwprojecten zoals de aanleg van de HSL en Betuwelijn. De inspecteurs controleren tijdens de thema-actie ook op de naleving van Arbeidstijdenwet, Wet Goederenvervoer en Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen. De actie loopt tot oktober 2003. In het najaar volgt een rapportage over de resultaten.

In Nederland heeft het vervoer van bouwmaterialen het grootste aandeel in het vervoerd gewicht (36%). Naar schatting zijn dat 16.000 vrachtwagens. Daarvan zijn circa 7500 kipperauto's.

Informatie over vervoerswetgeving is verkrijgbaar bij het Vervoerinformatiecentrum (VIC), het loket van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, divisie Vervoer, tel: 070-3052444 (ma t.m vrij van 8.30 tot 17.00 uur)
e-mail: vervoerinfo@ivw.nl
internet: http://www.ivw.nl

///////////////////////einde
persbericht//////////////////////////////

Informatie over dit bericht:
Inspectie Verkeer en waterstaat Divisie Vervoer: Persvoorlichters:
John Kusters: Telefoon 070 305 27 02 mobiel 070 305 29 18 Marjan de Kock: Telefoon 070 305 22 08 mobiel 070 305 21 09

03 jul 03 13:02