Nederlandse Mededingingsautoriteit


NMA

NMa en DTe:hoge toetredingsdrempels tot gasmarkt

NMa en DTe constateren hoge toetredingsdrempels tot Nederlandse gasmarkt

De mogelijkheden om toe te treden tot de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas zijn beperkt. Dit wordt onder meer veroorzaakt door een gebrek aan 'flexibiliteit'. Hierdoor zijn nieuwkomers op deze markt onvoldoende in staat om met hun aanbod in te spelen op de vraag die zich voordoet bij piek- en dalmomenten, aldus het rapport van het Britse adviesbureau Brattle dat in opdracht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) is opgesteld. DTe gaat de geconstateerde knelpunten nader inventariseren en zal vervolgens een actieplan opstellen om deze knelpunten aan te pakken.

Leveranciers van gas moeten in staat zijn om in te spelen op het variërende afnameprofiel van klanten gedurende de dag (flexibiliteit). Om in te kunnen spelen op dit variërende afnameprofiel moet de aanbieder gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld gasopslagfaciliteiten en flexibele gasbronnen, zoals een gasveld. Deze instrumenten zijn voor nieuwkomers momenteel onvoldoende beschikbaar op de Nederlandse gasmarkt.

Uit het rapport blijkt eveneens dat nieuwkomers moeilijk toegang hebben tot de zogenaamde kwaliteitconversiestations die gas omzetten naar de gewenste samenstelling. Ook de mogelijkheden om gas vanuit het buitenland te importeren, zijn beperkt. Deze en andere in het rapport beschreven knelpunten zorgen voor hoge toetredingsdrempels voor nieuwkomers op de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas.

NMa en DTe zien het aanpakken van deze knelpunten voor nieuwkomers op de gasmarkt als een belangrijke stap op weg naar een succesvolle liberalisering van de gasmarkt. Knelpunten die moeten worden aangepakt zijn onder meer: hoe kan beschikbare capaciteit om gas te importeren het best onder de partijen worden verdeeld; in hoeverre kan ongebruikte importcapaciteit en de capaciteit op kwaliteitsconversiestations beschikbaar komen voor nieuwe marktpartijen.

De door de Minister van Economische Zaken aangekondigde splitsing van Gasunie is een andere belangrijke stap in het liberaliseringproces.

Het rapport is vanaf vandaag te vinden op de websites van NMa en DTe: www.nma.nl of www.nma-dte.nl.