EVD

Saudi-Arabië: etiketteringsregels voor voedingsmiddelen
---

Het etiketteren van voedingsmiddelen voor export naar de landen die tot de Gulf Co-operation Council behoren (Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Katar, Koeweit, Oman en Bahrein) wordt geregeld in Gulf Standard 9/1995, overeenkomend met de Saudische standaard SSA-1. Deze is vanaf 1995 in werking. In artikel 4.2. staat: Labels of pre-packaged foodstuffs and the attached labelling shall be in Arabic language. When one language or more is used in addition to the Arabic language all information in the other languages shall be the same as the information written in the Arabic language

De tekst op de labels moet dus in de Arabische taal worden gesteld. Men wordt erop gewezen dat de interpretatie van de tekst ook voor cijfers geldt, en dat deze in het Indisch geschreven of gedrukt dienen te worden. Dit is de schrijfwijze die in het Arabisch wordt gebruikt. De van oorsprong Arabische cijfers worden gebruikt in Europese talen zoals het Engels en het Nederlands, maar niet meer in het Arabisch. Deze voorschriften worden bij de meeste invoerhavens van de GCC-landen niet altijd nauwgezet nageleefd, met andere woorden, etiketten met de westerse schrijfwijze van cijfers worden doorgaans gewoon toegelaten. RecenteIijk waren er echter problemen in Saudi-Arabië (haven Djedda). Exporteurs naar Saudi-Arabië wordt daarom geadviseerd bij het vermelden van data op het label het Indische schrift te gebruiken. De voorschriften staan toe de data ook in Arabische cijfers te vermelden, vergezeld van een Engelse tekst. In dat geval moet de informatie in het Arabisch en in het Engels identiek zijn.

Bij het vermelden van de data kan de Gregoriaanse kalender worden gehanteerd. Er zijn discussies bij officiële Saudische instanties dat data op etiketten van voedingsmiddelen volgens de Hijri jaartelling (moslimjaartelling) zouden moeten. Dit is echter, tot op heden, niet het geval.

Meer informatie:
LNV-raad Riyad
De heer H. van der Beek
Telefoon: (00) 966 14881093
E-mail: riy-lnv@minbuza.nl

01.07.2003
---

Bron: Berichten buitenland; Maandblad van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Nummer: 103673
Zie ook:
Verenigde Arabische Emiraten: producteisen
Verenigde Arabische Emiraten: agro

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 103673 bij de informatiemanager SAUDI-ARABIË (Jan Willem van der Mark), e-mail SAUDI-ARABIË, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 88 25.