Gemeente Tilburg

3-7-2003
Gemeente Tilburg kiest voor 100 % groene stroom

18,3 Gigawatt per uur (Gwh) groene stroom. Dat is de basis voor het nieuwe energiecontract dat de Gemeente Tilburg heeft afgesloten met EnergyXS. Sinds 1 juni worden de straten verlicht, de zwembaden verwarmd, en het ijs in het ijssportcentrum gekoeld met duurzame energie.

De Gemeente Tilburg heeft in samenwerking met het Nederlands Inkoop Centrum in 2003 een Europese Aanbesteding uitgevoerd. Door krachten te bundelen en aantallen Gwh bij elkaar te voegen, is deze aanbesteding succesvol afgesloten. We hebben het aandeel groene stroom van 10% voor openbare verlichting en 30 % voor gebouwen verruimd naar 100% groene stroom. Bovendien is er een inkoopvoordeel behaald. In vergelijking tot de kosten in 2002 wordt er met het nieuwe contract op jaarbasis een besparing gerealiseerd van 68.646,- waarvan ruim 60.000,- ten gunste komt van de gemeentelijke begroting. Overige deelnemers zoals: Noord Brabants Natuurmuseum, Stadsschouwburg, Beatrix College, Popcentrum 013, Heyhoef complex wijkcentrum en OBT Lyndacker boeken de rest van het voordeel in hun begroting. Het nieuwe contract heeft een looptijd van ruim 2 jaar.
De nieuwe partner EnergyXS is een Nederlandse, onafhankelijke leverancier van elektrische energie en aardgas. Onder de naam EnergyXS Duurzaam wordt groene energie op de markt gebracht die is opgewekt uit biomassa, wind, zon en waterkracht.