Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co, Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie

Consumenten eisen eerlijke informatie over voeding

Milieu- en consumentenorganisaties vragen openheid van supermarkten

Amsterdam/Utrecht, 3 juli 2003 --- De Nederlandse consument wordt slecht geonformeerd over de aanwezigheid van schadelijke stoffen in vers voedsel: bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit, antibiotica in vlees, en kwik en PCB's (polychloorbifenylen) in vis. Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co, Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie vragen de supermarkten met klem om de informatie hierover voortaan open en eerlijk te verstrekken. Alleen dan kan de consument een bewuste keuze maken en alleen dan zullen de supermarkten strenger toezien op de voedselveiligheid van hun (vers)producten.

De organisaties hebben deze week een vragenlijst gestuurd naar acht grote supermarktketens, met het verzoek deze binnen drie weken ingevuld terug te sturen. De belangrijkste vragen:
1: is men bereid om vanaf nu alle beschikbare informatie over residuen in vers voedsel openbaar te maken, en beweegt men ook de leveranciers hiertoe?

2: is men bereid om in overleg met de vier organisaties een meetprogramma op te zetten, voor producten waarvoor dit nog niet bestaat?
3: is men bereid om de resultaten van de testen elk kwartaal te publiceren, waarbij in geval van een overschrijding de leverancier in de winkels waar het product wordt verkocht met naam en toenaam worden vermeld?
4: is men bereid de individuele consument te woord te staan en diens vragen duidelijk, begrijpelijk en naar waarheid te beantwoorden?

Aanleiding voor deze actie van de milieu- en consumentenorganisaties zijn de recordhoeveelheden gif die in 2002 werden aangetroffen op druiven bij Aldi en Lidl. Ook bij andere supermarkten zijn overschrijdingen van de wettelijke normen aangetroffen. Uit gesprekken met verschillende supermarkten blijkt dat zij vaak te weinig zicht hebben op de aanwezigheid van restanten gevaarlijke stoffen in producten. In Groot Brittannik verstrekken de supermarkten en de overheid al jaren informatie over gif en antibiotica in versproducten.

De Keuringsdienst van Waren (Voedsel- en Warenautoriteit) signaleert de toename van de overschrijdingen van de wet ook. De consument heeft daar echter weinig aan, want in de rapporten van de Keuringsdienst staat niet in welke winkel welke overschrijding is aangetroffen. Pas als de winkels met naam en toenaam bekend worden gemaakt, zullen de supermarkten de noodzaak voelen om meer werk te maken van voedselveiligheid. De boetes die de Keuringsdienst oplegt, lijken in dit opzicht weinig uit te halen.

Over vier weken maken Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co, Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie bekend welke supermarktketens de gevraagde openheid van zaken willen geven.



Vereniging Milieudefensie