VNG

Landbouw verdwijnt uit Nederland

Persbericht Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Wageningse onderzoekers slaan alarm: landbouw verdwijnt uit Nederland

Over een jaar of tien hebben de meeste boeren het platteland verlaten. Die alarmerende conclusie trekken twee Wageningse onderzoekers, Pieter Vereijken van Plant Research International en Herman Agricola van onderzoeksinstituut Alterra in VNG-magazine van 4 juli 2003. Met behulp van kanskaarten kunnen zij per gemeente het tempo van de verdwijnende landbouw inschatten.
De wetenschappers doen al langer onderzoek naar de toekomstperspectieven van de Nederlandse landbouw. Alle betrokken partijen moeten nu een antwoord vinden op de exodus van de oorspronkelijke plattelandsbevolking, stellen zij. Die zal zeker plaatsvinden, als er geen economische alternatieven in het buitengebied worden ontwikkeld. De oorzaak ligt in de toenemende concurrentie door de liberalisering van de wereldhandel en in de uitbreiding van Europa met miljoenen hectaren goedkope grond en miljoenen goedkope arbeidskrachten. Ondertussen blijven gemeenten het grootste deel van hun buitengebied een agrarische bestemming geven. Mede door de rijkstucht zijn ze uiterst terughoudend in het ontwikkelen en faciliteren van alternatieve economische activiteiten.
Vereijken en Agricola menen dat het hoog tijd is voor iedere gemeente om zich af te vragen in welk tempo de landbouw uit haar buitengebied verdwijnt. Wanneer gemeenten niet vroegtijdig hierop inspelen, zal het platteland straks niet meer te revitaliseren zijn.

Den Haag, 3 juli 2003