Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2003/3939
datum
02-07-2003

onderwerp
Vragen Geluk (VVD)
TRC 2003/4508

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen, gesteld door het lid Geluk (VVD) inzake Kabeljauwvisserij door de sportvisserij.


---
Bent u op de hoogte van de dagelijkse forse hoeveelheden kabeljauw die worden aangeland door sportvissers en voor verkoop worden aangeboden op de visafslagen?

Ik ben op de hoogte van berichten hierover.


---
Weet u dat praktisch elke dag tientallen kleine sportvissersbootjes de Zeeuwse havens verlaten om op grote schaal kabeljauw te gaan vissen in vooral ook Belgische wateren, waar door sportvissers zeer beperkt gevist mag worden?

Het is mij bekend dat regelmatig kleine bootjes de Zeeuwse havens en de haven van IJmuiden verlaten om op kabeljauw te gaan vissen.

datum
02-07-2003

kenmerk
Viss. 2003/3939

bijlage


---

Vindt u dat er sprake is van gelijke behandeling, daar waar beroepsvissers kabeljauw boven het quotum moeten terugzetten en sportvissers ongelimiteerd kabeljauw mogen aanlanden?

Indien er sprake is van verhandelen van vis, is dit te zien als een bedrijfsmatige handeling. Dit is slechts toegestaan wanneer men beschikt over een geregistreerd vaartuig én over de benodigde vangstrechten. Voor anderen - inclusief echte sportvissers - is het verhandelen derhalve niet toegestaan op grond van bestaande regelgeving.


---

Waar legt u de grens tussen beroepsvisserij en sportvisserij?

Sportvisserij is een vorm van waterrecreatie, waarbij vanaf de oever of vanuit een vaartuig ter ontspanning wordt gevist. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de wet toegestane vangmiddelen en wordt de gevangen vis niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Beroepsvisserij wordt wél uit commerciële overwegingen bedreven.


---

Ziet u noodzaak de sportvisserij beperkingen op te leggen in aanlanding van gequoteerde vis, tot bijvoorbeeld het eigen gebruik?

Naar aanleiding van de ontvangen signalen heb ik de AID verzocht een nader onderzoek in te stellen. De rapportage daarover bevestigt het in de berichten gesuggereerde beeld. De AID zal waar nodig handelend optreden. Zoals aangegeven in het antwoord op vraag 3 geldt reeds een verhandelverbod. Verder zal ik in overleg treden met de Nederlandse Vereniging Van Sportvissersfederaties - NVVS - en betrokken rederijen om op vrijwillige basis tot afspraken te komen over maximale hoeveelheden te vangen vis.
Ik zal nauwlettend blijven volgen of met deze maatregelen de gesignaleerde problemen in voldoende mate zijn opgelost.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit

dr. C.P. Veerman


---