Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij



Veerman: uitzetten otters hervatten

3 juli 2003 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit heeft besloten het programma dat voorziet in het uitzetten van 40 otters in de periode 2002-2006, te continueren. Vanaf voorjaar 2004 worden weer otters in het wild gevangen voor dit doel, om vervolgens aan het begin van de zomer uitgezet te worden in Nederland.Ter overbrugging zullen in 2003 enkele otters uit verschillende fok- en opvangprogramma's worden uitgezet.

In 2002 is het otterprogramma gestart. Tijdens het vangen in Letland en Wit Rusland, zijn 3 dieren overleden. Minister Veerman heeft naar de doodsoorzaak een onderzoek ingesteld. In afwachting van de uitkomsten van dit onderzoek is het vangen van otters opgeschort. Uit het onderzoek blijkt nu dat de dood van de otters waarschijnlijk te wijten is aan het samenspel tussen de gebruikte verdovingsmiddelen en de stress ten gevolge van het vangen. Het vangen in 2004 zal dan ook moeten plaatsvinden aan de hand van een aangepast verdovingsprotocol.

Omdat de vangst en het uitzetten van otters goed moet worden voorbereid en derhalve voorbereidingstijd vraagt, wil Veerman in 2003 zo mogelijk enkele otters uitzetten die in gevangenschap leven in het buitenland. Daarmee wil hij voorkomen dat de populatie otters te klein wordt. In de tweede helft van 2003 zal in goed overleg met betrokken partijen een plan van aanpak worden opgesteld voor het vervolg.

Informatie: http://www.terugkeer-otter.nl

Pers


---