Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/098

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

03 juli 2003

Nr. 03/098

Commissie gaat participatie van allochtone vrouwen stimuleren

Een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van oud-Kamerlid Paul Rosenmöller gaat de deelname van allochtone vrouwen aan alle facetten van de Nederlandse samenleving stimuleren. Het gaat hierbij zowel om maatschappelijke participatie als om arbeidsdeelname. Minister de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft, mede namens minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie, de commissie ingesteld.

De Commissie participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen bestaat naast voorzitter Rosenmöller uit: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, oud-voorzitter van MKB-Nederland Hans de Boer, Lilian Callender (directeur bij INHOLLAND Hogeschool), oud-minister Hans Dijkstal en Yasemin Tümer (managing director bij KPMG). De commissie is ingesteld voor twee jaar en zal halfjaarlijks verslag uitbrengen aan minister De Geus.

De zes commissieleden zijn benaderd op grond van hun betrokkenheid bij het vraagstuk van de participatie van allochtone vrouwen.

De commissie krijgt een `aanjaagfunctie'. Zij heeft als taak gemeenten te ondersteunen bij het voeren van beleid ter bevordering van de participatie van allochtone vrouwen. Gemeenten hebben op dit gebied een regierol. De commissie zal zich in eerste instantie richten op de dertig grootste gemeenten. Zij zal de aanwezige kennis, ervaring en geslaagde ideeën (`best practices') gaan verzamelen en verspreiden onder gemeenten en helpen bij de uitvoering hiervan. Ook zal zij de uitvoering gaan bewaken van het kabinetsbeleid op het terrein van de participatie van allochtone vrouwen.

De instelling van de commissie vloeit voort uit een advies dat het kabinet vorig jaar kreeg over de arbeidsdeelname van allochtone vrouwen.Het kabinet heeft toen aangekondigd een landelijk team in te zullen stellen dat gemeenten gaat ondersteunen bij het versterken van hun activiteiten en hun regierol daarin.

De participatie van allochtone vrouwen in Nederland is laag. Vooral onder Turkse en Marokkaanse vrouwen loopt de deelname aan maatschappelijke activiteiten fors achter. Het kabinet wil hierin niet berusten.

Begin september zal de commissie tijdens een startconferentie voor het eerst naar buiten treden. Bij die gelegenheid zal de commissie haar werkplan presenteren, dat in overleg met wethouders van de dertig grote steden en leden van de doelgroep definitief zal worden vastgesteld.


---
Zie het origineel http://home.szw.nl/actueel/ds...003&link_id=27566

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister De Geus, mede namens de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, bij het instellingsbesluit Commissie Participatie vrouwen uit etnische Minderheidsgroepen
PDF publicatie Bijlage: Instellingsbesluit Commissie Participatie vrouwen uit etnische Minderheidsgroepen
2003